У Любомлі обговорили відновлення палацу Браницьких

25 Липня 2020, 12:58
1431

Палац Браницьких – південний флігель споруди, що входила до палацово-паркового ансамблю, збудованого в Любомлі Францішеком Ксаверієм Браницьким у другій половині 18 століття.

У Любомлі 24 липня на вулиці біля палацу Браницьких відбувся круглий стіл, на якому говорили про порятунок цієї пам’ятки Участь у зустрічі взяли представники влади та самоврядування, місцеві підприємці та любомльчани.

Директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський описав ситуацію з палацом Браницьких та розповів, що за роки своєї діяльності музей зібрав таку колекцію, якої немає жоден районний музей області.

Юрій Фініковський
Юрій Фініковський

«Хотілося б, аби все представити в повному обсязі, проте що в нинішньому приміщенні музею цього, звісно, зробити неможливо, адже для цього потрібні великі експозиційні площі», – говорить Юрій Фініковський.

Читайте також: Очільник Любомльської громади і директор музею у прямому ефірі розповіли про аварійний стан палацу Браницьких

Роман Ющук, голова Любомльської міськради розповів, що для того, аби розпочати рух на відновлення палацу, потрібно змінити цільове призначення земельної ділянки, виокремити ділянку спеціально під музей. Площа ділянки понад гектар: «Ще раніше на сесії прийняли рішення про розроблення детального плану території, і зараз документація в процесі виготовлення. Попередній план ділянки вже є, його ще потрібно буде обговорити з громадськістю. Після цього можна буде оформлювати право власності на ділянку, тоді відкриється шлях до розроблення проєктно-кошторисної документації на будівлю. Це буде нелегка процедура, адже це пам'ятка національного значення, й по коштах це буде не дешево».

Роман Ющук
Роман Ющук

Міський голова також вручив подарунковий сертифікат директору музею для популяризації музейної справи на 10 тисяч гривень.

Депутат Волинської обласної ради Володимир Дибель:

«Ситуація непроста, важко щось робити, коли під палацом Браницьких немає землі. Першочергово потрібно чимскоріше оформити право власності на земельну ділянку, а тоді вже відкриється багато шляхів, аби спільно намагатися відновити цю пам'ятку. Це варто робити дуже швидко, тому що за кілька місяців прийматимуть бюджети. Варто й відкрити благодійний рахунок, адже знаємо, що наші люди щедрі і задля хорошої мети можуть та вміють об'єднуватися».

Виступили перед присутніми голова Любомльської районної ради Микола Сушик та заступник голови райдержадміністрації Олександр Герасимчук.

Микола Сушик
Микола Сушик

Олександр Герасимчук
Олександр Герасимчук

Читайте також: Ще 60 років тому палац Браницьких у Любомлі був у чудовому стані

Головний зберігач фондів музею та колишній директор Олександр Остапюк розповів, що виношує мрію створити тут музей вже понад 30 років: «Це приміщення, якщо ідею втілити в життя, найкраще підходить для нашого міста Любомль. Якщо його довести до ладу, то воно ще стоятиме багато-багато років. Бачимо ось тут біля палацу руїну – а це ще років двадцять тому було нормальне приміщення, і ми планували його в майбутньому використати під кімнати відпочинку, адже до нас часто приїздять попрацювати науковці. Можна було б створити якийсь туристичний магазин. Територія дозволяє створити невеличкий скансен. Хочеться, врешті-решт, аби ситуація зрушилася з мертвої точки».

Олександр Остапюк
Олександр Остапюк

Читайте також: Маєток Браницьких у Любомлі

Володимир Крижук, голова Рівненської сільської громади, запевнив, що громада долучиться до цієї справи, аби зберегти пам’ятку ще на багато століть.

Юрій Фініковський сподівається що цей захід стане поштовхом до реальних справ задля порятунку пам'ятки архітектури XVIII століття. Пізніше всі присутні могли зайти всередину й поглянути, в якому стані нині перебуває пам'ятка.













Володимир Дибель
Володимир Дибель

Володимир Крижук та Юрій Фініковський
Володимир Крижук та Юрій Фініковський




















 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024