У Центральному держархіві зберігається документ про злочини партизанів на Любешівщині

23 Липня 2020, 10:53
Радянські партизани 13236
Радянські партизани

Радянські партизани палили села й грабували мешканців Любешівського району.

Почесний громадянин Любешева Петро Кравчук публікує на своїй фейсбук-сторінці витяги з документа про злочини радянських партизанів на Любешівщини.

«Я вже розповідав про спалення радянськими партизанами села Люб’язь 25 листопада 1943 року. Та на цьому злодіяння партизанів не завершились, адже менше ніж через місяць спалили ще одне село – Лахвичі. Партизани тут ще й розстріляли, закатували та спалили понад 33  жителі», – зазначає він.

А далі знайомить з документом про інші численні злочини партизанів на Любешівщині. Це «Хроніка про діяльність оунівських боївок на Столінщині» військової округи «Заграва» (Рівненська область, північ та центр)», датований груднем 1943-го року, який зберігається в Києві, в Центральному державному архіві громадських об’єднань України: Ф. 57. Оп. 4. Спр. 361. Оригінал.

Читайте також: «Понароблювали партізанув». НЕідеологічний репортаж з музею Федорова у Лобні

Витяги подаються з дотриманням стилю та граматики.

«№ 21. 8.ХІ.43 р. При[й]шли в с. Деревок 50 червоних. Пограбили село й повтікали.

№ 24. 29.Х. 43 р. в с. Лохвичі [Лахвичі] приїхав відділ червоних і ограбив населення. Червоні, замівши в селі 80 центнерів зерна і 50 штук рогатої худобт, в тому числі 20 корів, дійшли.

№ 39. Дня 20.Х1.43 р. приїхали в с. Бухів [Бихів] 15 червоних – поляки, східняки і місцеві. Озброєння: 5 крісів, одна фінка, трьох з штиками, решта без зброї. Забрали: 6 коней, 3 кожухи, одного кабана. Поїхали в напрямку с. Ветли, де стоїть їх застава.

№ 41. Дня 15.ХІ.43 р. вночі в с. Лохвичі [Лахвичі] вскочило 4-ох ляхів і забрали селянина Хвесика Григорія і відвезли в сторону с. Горок, де його замучили. Дня 18.Х1.43 р. вскочили червоні в село від сторони Шлапаня і ограбили селян. Забрали два кожухи та велику кількість сукна і полотна. Було 5 поляків.

№ 42. Дня 16.ХІ.43 р. в с. Цир прийшло 18 червоних (більшість поляків, місцеві, східняки). Озброєні: 2 фінки, 10 крісів, решта без зброї. Забрали 75 штук скотини, 120 овечок, 9 волів [...]. Крім того, забрали в людей кожухи та всяку домашні речі. На др[у]гий день селяни пішли в с. Горки просити поляків, щоб ті віддали награбовані ними речі. Річей поляки не віддали, а до того побили селян.

№ 43. Дня 22.ХІ.43 р. прийшла в с. Цир група червоних, коло 30 осіб з с. Люб'язь, озброєні в кулемет «Діхтярова», 2 фінки, 15 крісів, решта без зброї. Награбили від людей 20 кожухів, 5 корів, 3 кабани, 10 возів з кіньми і відійшли назад в сторону с. Борок.

№ 45. В с. Шлапань в школі находиться коло 20 озброєних поляків. По хуторах села Шлапані живе коло 50 польських родин-утікачів.

№ 46. В с. Горки приїжджають червоні з с. Ветли й збирають з людей різного роду поставку. Вже вивезли з села коло 300 м. збіжжя в ліс біля Білого озера. Останньо сюди часто навідується місцева боївка.

№ 48. В с. Дольск є багато поляків. Скільки, точно не відомо.

№ 67. Любашів [Любешів]. 5.ХІІ.43 р. в с. Бихів приїхали червоні, около 50 осіб. Озброєні: 1 кул., 3 фін., і кріс. Частина була без зброї. Більша частина ляхи. Сильно пограбували селян, забрали 40 коней і багато одягу. Забили одного селянина та від’їхали в с. Борки [Бірки].

№ 71. В с. Горках червоні мають свій постерунок, з якого роблять випади на південь. Часто це село [б]омблять німецькі літаки. У Шлапанях стоїть польський відділ ім. Костюшки.

№ 72. Дня 6.X11.43 р. в с. Угриничі прибули червоні, коло 70 люда. Говорять людям, що приїхали на земівлю, розпитують, де стоять націоналісти і яка їх сила. З настрою видно, що бояться наших. Людям говорять, що їм прийшов наказ з «бульбовцями» не битись. Щоденно сильно грабують селян. Люди їх бояться і не люблять, чекають на наші відділи з нетерплячкою. 9.X11 прибуло ще 140. Ходять слухи, що червоні думають перебратись на лівий бік Стоходу.

№ 85. 10.ХІІ.43 р. червоні напали на село Цир, ограбили селян і церкву. Коли верталися, на них зробив засідку наш відділ УПА. Убито 7 червоних і забрано 25 фір награбованого майна, отре віддали людям, з чого люде були дуже вдоволені».

Подивіться, підсумовує публікацію автор, скільки злочинів партизани вчинили лише за два неповні місяці.Читаєш – і волосся стає дибки. Розум не хоче вірити, що такі злочини над мирним населенням могли повсякденно творити радянські партизани, наші «московські визволителі», героїчно оспівані брехливою комуністичною пропагандою. Вони  діяли, як німецькі окупанти, проте ніхто не поніс покарання, хоча подібні військові злочини не мають строку давності. Імена злочинців відомі: їх зберегли документи в архівах.

Читайте також:

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024