Експозиція музею в Острозькому замку стане доступнішою для людей з інвалідністю

16 Липня 2020, 14:05
Музей в Острозькому замку 2506
Музей в Острозькому замку

Цьогоріч Комунальний заклад «Державний історико-культурний заповідник Острога» Рівненської облради (ДІКЗО) за підтримки Українського культурного фонду (УКФ) реалізовуватиме проєкт «Інклюзивний музей в Острозькому замку».

У межах проєкту експозицію музею доповнять низкою тактильних копій експонатів. Також запланували створити путівник музеєм для незрячих, слабозорих і путівник з адаптованим текстом для людей із порушеннями слуху українською. Окрім того, аудіогід ДІКЗО доповнять англійською, польською мовами й тифлокоментарем українською.

Основне завдання проєкту – зробити доступнішою для людей з інвалідністю багату історико-культурну й мистецьку  колекцію заповідника.

«Наша ціль – забезпечити музей інструментами (аудіогіди, путівники, тактильні моделі та вказівники) для включення до аудиторії заповідника людей із порушенням зору та слуху, а також тих відвідувачів, які використовують англійську та польську для спілкування», – коментує керівник проєкту, заступник директора ДІКЗО з наукової роботи Андрій Брижук.

За фінансової підтримки УКФ, що становить близько півмільйона гривень, музейники планують до жовтня представити результати. Ідеться про створення трьох аудіогідів, розміщених на платформі «Іzi.travel»; чотирьох тактильних копій експонатів. Серед них два створять спеціально для проєкту та два адаптують із наявних 3D-макетів, отриманих за результатами проєкту «Віртуальний музей спадщини кн. Острозьких», який реалізовували 2019 року за підтримки УКФ. Також буде створено три комплекти путівників; 20 тактильних орієнтирів, тактильний етикетаж і тактильні QR-коди до аудіогіду.

Частина експозиції Замку Острозьких
Частина експозиції Замку Острозьких

Інтер'єр замку
Інтер'єр замку

 

До слова, упродовж останніх півтора року ДІКЗО активно працює над залученням грантового фінансування. Зокрема, 2019 року реалізовано проєкт «Інтерактивний музей стародруків» від «Малі міста — великі враження» (програма Міністерства культури), створено інтерактивну експозицію Музею книги та друкарства з новими просторовими рішеннями й методами показу колекції. Архітектурну особливість вежі ХVI століття було підкреслено, показуючи масштабну проєкцію. Також 2019 р. установа виступала партнером у проєкті «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких» за підтримки УКФ, у рамках якого оцифровано й розміщено у відкритому доступі 20 експонатів. Це були перші кроки діджиталізації колекцій музею.

Цьогоріч у заповіднику продовжили процес діджиталізації та після тестування в Острозькому замку запущений аудіогід https://cutt.ly/ukrinform.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024