Як розважалися у селі Чевель у 1916 році

09 Липня 2020, 10:30
1822

Опублікували історичні знімки села Чевель.

Світлини розмістив Romek Pawluk на своїй фейсбук-сторінці.

«Недавно я вже двічі публікував тут фотографії краківського художника, ілюстратора і сценографа Станіслава Яновського, який у роках І світової війни був звичайним солдатом ІІ бригади Польських легіонів і воював на Волині. До речі, слід сказати, що він до того ж був другим чоловіком нашої славної землячки Габріелі Запольської», – йдеться в дописі.

«З легіонами він пройшов через Волинське Полісся від Бугу до Стиру і зробив десятки цінних і історичних фотографій. Завдяки його фото ми можемо бачити, якими у той час були церкви в Оконську, Чевелі, Пісочному, костел у Буцині, палац у Велицьку, цвинтар у Вовчецьку, як виглядали бойові позиції на фронті над Стиром та побут місцевого населення. Він також зробив багато фотопортретів своїх побратимів і мальовничі фото з армійськими кіньми, якими, він, очевидно, неабияк захоплювався. Відомо, що він (лишаючись насамперед, художником) використовував потім свої світлини для створення живописних робіт», – зазнається в повідомленні.

У дні перебування його 2 уланського полку у Чевелі (сучасна Старовижівщина) він виконав багато фотографій. Одними із найцікавіших є серія знімків із спільної забави з місцевими жителями, зроблена у травні 1916 року. Ці фото вже і раніше публікувалися волинськими краєзнавцями.

Пізніше як художник зобразив це на своєму полотні. Картина «Ułani, ułani, chłopcy malowani…», написана олійними фарбами на дошці у тому ж 1916 році, знаходиться у колекції Національного музею у Кракові.

Читайте також: Весілля в Кримному: у мережі опублікували раритне фото

Русалки, жаби і відібране молоко – унікальні розповіді старожилок зі Смідина

Село Чевель на столітніх світлинах




Читайте також: Світлини зруйнованого Володимира у Першій світовій війні

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024