У лісі біля Мовчанова встановили меморіальну плиту на могилі радянского генерала

04 Липня 2020, 11:00
2196

В часи Другої світової війни Локчинський район став ареною запеклих боїв радянських військ з нацистами.

Урочисте відкриття пам’ятного знаку на могилі генерала Семена Кондрусєва відбулось 22 червня. На меморіальній плиті відтворено епізод танкової контратаки  Червоної Армії під його керівництвом. Раніше на цьому похованні був тільки хрест.

Пам’ятний знак знаходиться у мальовничій лісовій місцевості над трасою Володимир-Волинський – Луцьк. 

Про важливість збереження меморіалів і пам’ятників, перезахоронення останків вояків говорив голова Волинської обласної організації ветеранів України Олександр Булавін, з ініціативи якого й встановили пам’ятну плиту. Зазначив, що на це місце прибув вже втретє і дуже тішиться, що за підтримки небайдужих людей – зокрема депутата Михайла Скопюка і керівництва Затурцівської громади, «вдалося закарбувати в граніт ще один клаптик нашої історії».

За проведену пошукову роботу подякував причетним краєзнавцям, історикам голова райдержадміністрації Василь Бакун:

«Завдяки старанням цих людей можемо глибше зануритись у свою минувшину, вшанувати відчайдушний подвиг радянських солдатів і схилити голови безпосередньо на місцях їхніх поховань». 

Після того, як очільники нашого району спільно з керівником обласної ветеранської організації зняли полотно з пам’ятної плити, настоятель Свято-Миколаївської церкви села Холопичі Іван Квік освятив її.

Вінки та живі квіти там поклали депутат обласної ради Михайло Скопюк, Холопичівський сільський староста Василь Гутий, голова Затурцівської сільської ради Володимир Патійчук, голова районної ветеранської організації Юрій Босак та його заступник Анатолій Пирог, волинські краєзнавці Геннадій Гулько та Сергій Ричко, кореспондент газети «Голос України» Микола Якименко та інші. Також присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв часів Другої світової.

Детальніше про бої, які колись точилися на території Локачинщини, і, зокрема, про генерала Кондрусєва розповів краєзнавець Геннадій Гулько, який теж займався відповідною пошуковою роботою.

«На жаль, більшість могил загиблих у цих місцях бійців і командирів досі не знайдено, відомо лише близько сорока. Тому пошук та впорядкування місць поховань – святий обов’язок для нас та підростаючого покоління», – зазначив він.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментарі
13 Липня 2020, 19:21
Вшанували ще одного комуністичного ідола.Він же на на Байковому в Києві похований чортяка..Але пердуни неймуться вшановують та бьють поклони.Позорище))))
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024