Помер відомий луцький краєзнавець Вальдемар Пясецький

30 Червня 2020, 11:46
Вальдемар Пясецький 2221
Вальдемар Пясецький

Перестало битися серце відомого луцького мистецтвознавця, історика та краєзнавця Вальдема Пясецького.

Трагедія сталася 29 червня. Про це йдеться на сайті Галереї мистецтв. 

Вальдемар Пясецький – автор відомих туристичних путівників та книг про історію Луцька. Ще одну свою книгу історик так і не встиг видати. 

Нагадаємо, фактично водночас із краєзнавцем в історію відійшла ще одна луцька легенда – Лесин ясен.

Довідково: 

Вальдемар Пясецький народився 5 січня 1934 року у містечку Дубровиця Рівненської області. Середню школу він закінчив у Володимирі-Волинському. Чотири роки навчався на архітектурному факультеті Львівської політехніки, закінчив художньо-графічний факультет Орловського педінституту.

Вальдемар Пясецький – мистецтвознавець, історик, краєзнавець, лауреат премії ім. О. Цинкаловського, член Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. У 2017  отримав нагороду «Почесний краєзнавець України».

Творчий доробок дослідника становлять майже 400 праць. Вони були опубліковані в наукових збірниках, журналах, газетах України та Польщі. У доробку краєзнавця – дослідження з минувшини Володимира-Волинського, Любомля, Устилуга, Горохова, Порицька, Перемиля, Боремля, Кисилина, Олики, Локач, Сельця. Він присвятив увагу містобудівельній історії цих міст, топографії та топонімії.

У 1973 році з’явилася перша розвідка Вальдемара Пясецького про Луцьк. Нині ми знаємо його як дослідника найважливіших осередків давнього Луцька та його околиць: Верхнього та Окольного замків, Старого міста, Передмістя, Заглушеччини, Градної Гори, Помостич, Хмельника, Волиці, Яровиці, Гнідави, Красного, Кушкаровки, Дворця, Волички над Глушцем та ін. Його наукові розвідки знайшли відображення в газетних статтях, присвячених цій темі: «І розкажуть вулиці», «Загадки назв Старого міста», «Від площі Ринок і до околиць», «Вулиці нашого міста», «Ковельське роздоріжжя» та інші. Близько двох десятків своїх краєзнавчих статей дослідник опублікував у «Волинському моніторі».

Неоціненним скарбом для волинян є історико-краєзнавчі довідники «Вулиці і майдани Луцька» (автори В. Пясецький та Ф. Мандзюк, 2005р.) та «Пройдімося древнім Луцьком» (2013р.). Ці книги – своєрідна історія Луцька в його невеличких частинах: вулицях, проспектах, бульварах, майданах, яких нині в місті нараховується майже півтисячі.

У 2012 році видано біобібліографічний покажчик «Вальдемар Едвардович Пясецький», присвячений 50-річній праці дослідника. У покажчику зібрані майже всі праці краєзнавця, матеріали про його життя та діяльність, виступи на телебаченні та радіо.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024