Герой Небесної сотні з Рівного Валерій Опанасюк міг би святкувати день народження

20 Травня 2020, 16:06
2058

20 травня свій день народження мав би святкувати захисник Майдану та Герой Небесної Сотні з Рівного Валерій Опанасюк. 

Він народився 20 травня у 1971 році у селі Дюксин Костопільського району Рівненської області. Жив з сім'єю у Рівному, працював автомеханіком. Разом із дружиною виховували чотирьох дітей.

Взимку 2013-2014 років перебував на Майдані Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції гідності. У наметі, де зупинялись рівняни, він бував постійно, причому завжди у найскладніші часи протистояння. Його знало багато рівнян, які бували на Майдані. Цілими днями чергував на барикадах, допомагав новоприбулим активістам. Якщо хтось був легко вбраний, завжди сам шукав і пропонував тепліший одяг. А сам ходив завжди, навіть у найлютіші морози, в сіренькій утепленій кофтині, в якій і приїхав.

Валерій Опанасюк на Майдані захворів на запалення легень і повернувся додому, але коли зрозумів, що ситуація загострюється і влада вдається до силового придушення протесту, знову поїхав до Києва.

«Життєрадісний, розумний і дуже добрий чоловік. В майданівському наметі в Києві, де зупинялись рівняни, він бував постійно, причому завжди у найскладніші часи протистояння», - згадує Героя депутат Рівнеради Олександр Лащук.

20 лютого 2014 року Валерій Опанасюк загинув внаслідок вогнепального поранення, куля снайпера влучила йому у серце, коли він витягував з-під обстрілу поранених побратимів. Похований у місті Рівне на Новому кладовищі.

Валерієві Опанасюку посмертно надали звання Герой України. Також він отримав медаль «За жертовність і любов до України» (УПЦ КП, червень 2015) (посмертно).

3 червня 2014 року рішенням сесії Рівненської міської ради Валерія Опанасюка назвали «почесним громадянином міста Рівне» (посмертно) та нагородили відзнакою «За заслуги перед містом» І ступеня (посмертно).

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024