Історія Залізничної вулиці у Сарнах

18 Вересня 2020, 15:20
1250

Сарни називають перлиною Західного Полісся. Становлення та розвиток міста почалось із залізничного вузла.

 У 1885 році на перехресті залізниць Рівне-Лунинець і Ковель-Коростень був закладений полустанок, невеличке дерев’яне приміщення. Так з'явилась на карті поліської залізниці маленька станція «Сарни».

Для працівників станції побудували житло, помітно зростала чисельність населення. Після 1902 року станція Сарни стала одним з найбільших вузлів залізничних шляхів, якi входили до складу Пiвденно-Західної залізниці.

Про це йдеться на сайті Сарненської міської ради.

Читайте такожЗалізниці «Ківерці-Луцьк» виповнилося 130 років

Залізничний вузол розвивався, створювалися всі необхідні технічні i допоміжні служби, збільшувалася кількість робітників – залізничників. Для них побудували 35 одноповерхових житлових будинків (бараків).

Станція поступово перетворювалася у населений пункт. Поряд із залізницею започаткована перша вулиця – «Залізнична». Вона була найбільш упорядкованою вулицею міста Сарни. 

Радували своєю ошатністю дерев’яні, обшиті ззовні струганою дошкою, пофарбовані будинки, вздовж хідників росли акації і в’язи. У 1905 році відкрито клуб «Залізничник», з якого розпочався розвиток культури міста.

У 1906 році неподалік вокзалу заклали парк. Водночас, у цьому ж році побудували два будинки під школу, побудували залізничну лікарню на два ліжка та амбулаторію.   

Читайте також: Святкування день міста Сарн – перенесли

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024