Як виглядав острозький костел у різні періоди свого існування

01 Жовтня 2020, 09:00
1346

Фото костелу Успіння Пресвятої Діви Марії в Острозі в різні періоди свого існування опублікували на сторінці Остріг мистецький у фейсбуці.

Перший костел в Острозі був побудований ще у XVI столітті. Невдовзі костел був повністю знищений внаслідок татарського наїзду. Наступний костел, зведений київським воєводою Василем Костянтином Острозьким лише у 1582 році, також був знищений татарами.

Чергову відбудову та розширення костелу у XVII столітті здійснили Анна Алоїза Ходкевич та пізніше Анна Яблоновська. У 1880 році костел був ґрунтовно перебудований у неоготичному стилі. Над містом тоді домінували три його шпилі.

Однак, в 1889 році храм згорів під час великої міської пожежі і наступні роки лишався зруйнованим. Волинський губернатор зачинив костел.

Тоді острозькі парафіяни написали до цариці листа з проханням дозволити їм побудувати костел на честь щасливого народження великої княгині Ольги – доньки царя Миколи ІІ.

Царська влада прийняла рішення про відбудову костелу за умови, що він не перевищуватиме недавно відбудовану Богоявленську церкву.

Новий мурований костел у стилі класицизму був збудований у 1897 році на кошти князя Романа Сангушка за проєктом Віктора Пьотровського і освячений того ж року єпископом Ієронімом Клопотовським.

Після ІІ світової війни костел був зачинений та перетворений на зерносховище. Однак, у 1948 році влада повернула його вірним. Парафія діяла лише до 1958 року. Через рік його знову зачинили.

Читайте також: Як виглядала Острозька Ринкова площа в 1941 році

Після спаплюження та знищення цінного убранства, костел перетворили на спортивну залу. У 1990 році місцева католицька громада повернула костел та ретельно його відремонтувала.

Храм зведений у стилі неокласицизму. Він має чотириколонний доричний портик над головним входом, прикрашений написом SURSUM CORDA та великий купол на циліндричному барабані.

Напівциркульну апсиду укріплюють контрфорси. У костелі знаходяться відреставровані вівтарі, привезені із знищеного костелу у Великих Межирічах та скульптури святих Антонія і Франциска.





 

Читайте також: Через спогади острожан розкажуть непросту історію міста ХХ століття

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024