Запрацював консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих

17 Травня 2020, 12:23
2046

До Дня пам'яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті відкрив Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих.

У Консультаційному центрі всім охочим нададуть супровід у дослідженні доль репресованих осіб у 1917-1991 роках, допоможуть написати правильні звернення та запити в архіви, щоб отримати всю необхідну інформацію про людей, історичні постаті та події. Про це йдеться в повідомленні Архіву. 

Звернення у Консультаційний центр є безкоштовним.

«Ми прагнемо розвінчати міф, що архіви – це складні бюрократичні інституції, які є важкими у роботі. Завдання нашого Центру – зробити архівні документи  доступнішими та цікавішими як для пересічних громадян, так і для істориків, журналістів і всіх, хто хоче знати більше про комуністичний та нацистський тоталітарні режими», – пишуть архівісти Інститут нацпам'яті.

Зауважимо, що сьогодні Україна є лідером із доступу до архівів репресивних органів на пострадянському просторі. Наша країна відкрила ці документи для всіх охочих ще у квітні 2015 року із правом вільно їх копіювати та розповсюджувати.

До Консультаційного центру можна звернутися у будні з 10.00 до 18.00 у такий спосіб:

  • за телефонами (067) 298-18-18 або (044) 298-12-12;
  • надіслати листа на електронну пошту [email protected];
  • написати повідомлення у Facebook;
  • через веб-сайт http://hdauinp.org.ua

Додамо, що День пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Традиційно, у День пам'яті жертв політичних репресій вищі особи держави покладають квіти до національного меморіального заповідника «Биківнянські могили». Покладання квітів до пам'ятних знаків відбувається також по всій країні, відбуваються жалобні віче і церемонії. 

Читайте також матеріали про репресованих українців, долі яких вдалося дізнатися завдяки розсекреченню архівів спецслужб: 

Останній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році

Кенгірський бунтар: історія священника-бандерівця з Волині

Хресна дорога матері: історія двічі депортованої волинянки у спогадах її сина

Як ліквідували секретаря Рожищенського райкому Івана Зварича, агента УПА

У Сибір за книжку про Січ: як «совєти» репресували луцького студента

Антирадянщина зразка 1945 року: як НКВС розправилося з луцькими студентами

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024