77 років тому в бою з нацистами загинув перший командир відділів УПА на Волині

13 Травня 2020, 17:08
Родина Івахів у с. Подусільна Перемишлянського п-ту Тернопільського в-ва, 1931 р. Василь Івахів крайній зліва 3356
Родина Івахів у с. Подусільна Перемишлянського п-ту Тернопільського в-ва, 1931 р. Василь Івахів крайній зліва

77 років тому, 13 травня 1943 року, загинув перший командир відділів УПА на Волині Василь Івахів («Сом»).

Разом зі старшинами Юліаном Ковальським та Семеном Снятецьким він потрапив у влаштовану німецьким підрозділом засідку біля села Черниж (тепер Чорниж Маневицького району Волинської області). Командири разом зі ще сімома повстанцями, які складали їхню нечисельну охорону, загинули у бою на підступах до міста Колки. Про це пише «Локальна історія».

Василь Івахів народився 18 квітня 1908 року в селі Подусільна Перемишлянського повіту. Навчався у Рогатинській гімназії. Тут він був активним членом «Пласту», проводив вишколи, організовував діяльність пластових гуртків. Згодом Василь вступив до Української військової організації. Після служби в польському війську за дорученням ОУН активно працював у громадських організаціях «Сокіл», «Просвіта».

За свою активну діяльність його неодноразово заарештовувала польська поліція. Був засуджений до 6 років ув’язнення. Термін відбував у Бережанській (1933 р.), Золочівській та Львівській тюрмах. Вийшов на волю у січні 1936 р. Знову заарештований у серпні 1938 р., і до вересня 1939 р. був ув’язнений у польському концтаборі «Береза Картузька» (Білорусь).

У часи «перших совітів» Василь Івахів працював учителем у школі села Бачів. Закінчив військові курси ОУН(б) у Кракові. 1-4 квітня 1941 р. був учасником II-го Великого Збору ОУН у Кракові, на якому провідником організації обрано Степана Бандеру.

У період німецької окупації, влітку 1941 р., Василь Івахів організував і керував підстаршинською школою ОУН(б) у Поморянах (тепер Золочівського району Львівської області), яка розташовувалась у колишньому замку графа Потоцького. У ній навчалось 300 юнаків.

Після арешту Гестапо командного складу школи, він потрапляє у тюрму (1941–1942 рр.). З тюрми на Лонцького у Львові Василя разом з іншими викупив митрополит Андрей Шептицький.

З літа 1942 р. Василь Івахів став військовим референтом проводу ОУН(б) на північно-західних українських землях і членом підпільного військового штабу, створеного при проводі ОУН(б).

На першій Військовій конференції ОУН(б)  на початку грудня 1942 р. у Львові Василь Івахів у своїй промові розповідав, що на Волині польські озброєні загони нападають на українські села, а німці створили каральні відділи. Власне тут він і висловив ідею про необхідність створення на базі повстанських загонів єдиної повстанської армії, яку підтримали більшість членів конференції.

Діяльність по розбудові структур УПА, яку розгорнув на Волині Івахів, значною мірою вплинула на темпи і якість формування національного підпілля, однак була перервана його загибеллю.

Посмертно Василь Івахів нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги 1-го класу і присвоєно звання підполковника УПА

Загиблі командири були поховані у братській могилі в селі Бечаль тепер Костопільського району Рівненської області.

У 2004 р. там було відкрили й освятили пам’ятник героям. Василеві Івахіву присвячена повстанська пісня авторства підпільника Миколи Галичка «Десь там далеко на Волині створилась армія УПА».

 

Читайте також:

У лісі між Рівненщиною і Тернопільщиною дали останній бій підпільниці ОУН

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024