У міжвоєнні роки на території Волинського воєводства діяли ремісничі школи

25 Травня 2020, 11:50
1980

У міжвоєнне двадцятиліття ХХ століття особливого розвитку набула реміснича освіта, адже відсутність професійної освіти, особливо серед ремісничої молоді, позбавляла права займатися будь-яким ремеслом.

Рівень загальної освіти серед волинських ремісників у міжвоєнний період був достатньо низьким – значна частина ремісників була не писемною. Про це пише Олександр Марчук у науковій розвідці.

Розв'язанням проблеми ремісничої освіти займалися фахові школи: ремісничо-промислові, школи-майстерні, школи професійного вдосконалення, а також професійні курси, навчання на яких тривало від кількох місяців до кількох тижнів. Таким чином визначався рівень кваліфікації, для необхідно було скласти відповідні іспити на отримання звання челядника (підмайстра) чи майстра з обраного фаху

На території Волинського воєводства впродовж міжвоєнного двадцятиліття функціонували як приватні, так і державні професійні жіночі та чоловічі школи.

1920–1930-х років на території воєводства функціонували дві державні (професійна жіноча школа в Луцьку, школа будівельних ремесел в Кременці); приватні чоловічі (ремісничо-промислова школа Повітового комунального союзу в Костополі, ремісничо-промислові школи Польської мацєжі шкільної (ПМШ) в Луцьку, Володимирі, Острозі, Сарнах і Здолбунові, ремісничо-промислова школа Кременецького сеймику у Вишнівцю та реміснича школа товариства розповсюдження професійної освіти серед євреїв в Сарнах); приватні жіночі (професійна жіноча школа Сестер Божого провидіння в Дубно, ремісничо-промислова школа Союзу поширення професійної освіти серед євреїв у Ковелі та професійна жіноча школа Союзу громадянської праці жінок у Рівному). На початку 1933/1934 н.р. у професійних школах навчалося 1 192 учні (407 католиків, 383 православних, 395 юдеїв та 7 євангелістів).

Фотографії випускників ремісничо-промислові школи Польської мацєжі шкільної у Сарнах різних оприлюднила у мережі керівниця Сарненського історико-етнографічного музею Вікторія Дашко. Світлини датують кінцем 1920-х, 1940-ми роками.





 

Читайте також:

Сарни на світлинах першої половини ХХ століття

Зруйнований костел на Сарненщині на фото 1929 року

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024