У Рівному спустили на води Басового Кута прототип давньоруського човна

10 Травня 2020, 11:15
1494

Лодь, яку у Рівному робили як приблизний прототип човнів  IX-XIII століть 9 травня, спустили на воду Басівкутського водосховища.

Вона у перспективі кататиме рівнян та туристів спільно із виготовленим торік човном вікінгів Драккаром. Човен за літописними малюнками давньоруської лоді, яку назвали «Лада». Про це інформує Суспільне.

Над ним члени клубу історичної реконструкції «Оствиця» працювали три місяці. Човен 7 метрів завдовжки та 2,3 в ширину.  Вцілілих таких човнів до нашого часу не дійшло, тож свій проєкт члени клубу історичної реконструкції вважають не копією, а збірним варіантом човна, який побутував на наших землях майже тисячу років тому.

«Конкретних знахідок, за якими ми створюємо цей човен, немає. Це збірні елементи з багатьох човнів, з яких ми робимо цю набійну лодь. Хоча згадки про них є в літописах, але дуже мало інформації насправді», – констатує керівник клубу історичної реконструкції «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

Майстер з обробки човнів Олег Петренко розповідає, що давньоруську лодь виготовили зі сторічної сосни. Колоду спочатку розкололи і видовбали. Потому на цей каркас нашили дошки.

«Дошка накладалася одна на одну і зшивалася заклепками. Але особливість наших цих човнів, що в основі – колода, так званий моноксил, або набійна лодь. Взяли колоду, вибрали частину деревини і продовжили ці всі борти клінкерним методом», – каже майстер і додає, що найважче далося ущільнення бортових дошок так, аби вони були герметичними.

«Ладу» вирішили доповнити авторським декором – упором під кермо, стилізованим під рибу.

Випробували човен на воді – 9 травня. Запланований на цю дату фестиваль через коронавірус перенесли, попередньо, на 21 червня. Через закриті кордони на нього не потраплять поляки, але візити драккарів з Чернівців та Олевська поки не скасовані.

Читайте також: Маневицький краєзнавчий музей продовжать реконструювати для човна-довбанки

Читайте також: На в’їзді в «Тунель кохання» поставлять контрольний пункт

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024