Чотири директори Острозького краєзнавчого музею були солдатами Другої світової війни

09 Травня 2020, 10:38
1958

Фронтовими дорогами найбільшої за час існування людства війни пройшли і були удостоєні бойових нагород одразу чотири директори Острозького краєзнавчого музею.

Упродовж десятиліття, у 1950 – 1960 роках музей очолювали: Михайло Більдін (роки роботи 1950 – 1962 рр.), Прокіп Соколянський (1962 – 1964 рр.), Олександр Швед (1964 – 1965 рр.), Петро Андрухов (1965 – 1968), які свого часу пройшли горнило Другої світової війни. Про це розповідає Микола Манько на сайті Державного історико-культурного заповідника Острога.

Крім того, Прокіп Соколянський і Петро Андрухов відомі острожанам і як визначні педагоги-методисти з історії, і як дослідники-краєзнавці, а Петро Зотович ще і як організатор наукового товариства «Спадщина» та краєзнавчих конференцій, ініціатор відродження Острозької академії і її перший почесний професор. Основною ж професією Олександра Шведа була журналістика, зокрема редакційна праця в Острозькій районній газеті.

Михайло Більдін
Михайло Більдін

Олександр Швед
Олександр Швед

Петро Андрухов
Петро Андрухов

Петро Соколянський
Петро Соколянський

 

По війні якийсь час рахівником музею працював (і допомагав вести облік експонатів і бібліотечних книг) фронтовик Михайло Рекало – теж визначний педагог – англійський філолог. Кавалерами (серед інших нагород) ордена Червоної Зірки були Борис Туржанський (музейний доглядач і столяр) та Олександр Булєнок (завгосп, музейний доглядач).

Господарською частиною музею певний час завідував і фронтовик Станіслав Вєльський. Учасницею радянського партизанського руху на Рівненському Поліссі була довголітня музейна доглядачка Ольга Войталевич. Тривалий час робітником з обслуговування музею і кочегаром працював кавалер фронтових нагород (зокрема орденів Слави ІІІ і ІІ ступенів) Дмитро Тазарачев.

Серед сезонних кочегарів музею зустрічаємо імена фронтовиків Івана Білоуса, Миколи Бабіна, Юрія Галецького. Сини Д. Тазарачева та І. Білоуса Віталій Дмитрович і Леонід Іванович (до речі, двоюрідні брати і теж вже ветерани – мирної праці) і зараз трудяться в нашому історико-культурному заповіднику.

Борис Туржанський
Борис Туржанський

Дмитро Тазарачев
Дмитро Тазарачев

Читайте також: спогади Андрія Сидорчука, учасника Другої світової війни, який обіймав посаду редактора Іваничівської районної газети «Колос». 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024