У музичному фільмі 1977 року Василь Зінкевич співав на Шацьких озерах

01 Травня 2020, 14:23
8127

Музичний фільм про мистецьку Волинь під назвою «Мелодії голубих озер» вийшов на екрани ще далекого 1977 року. 

У цій стрічці звучать популярні музичні твори у виконанні Василя Зінкевича та ВІА «Світязь», де у кадрах - Шацькі озера. Також у музичній стрічці показано замок Любарта. Фільм знятий у період, коли Василь Зінкевич працював у Луцьку.

У стрічці також беруть участь Леся Косаківська і народний ансамбль танцю «Волинянка», Заслужений ансамбль пісні і танцю «Колос».

Автор сценарію Мирослав Скочиляс, режисер Валентин Зуєвський, звукорежисер Василь Стріхович.

Фільм відзняло Львівське телебачення 1977 року.

Публікуємо відео до 75-го дня народження Василя Івановича Зінкевича, який народився 1 травня 1945 року.

 

 

 

Довідково:

Василь Іванович Зінкевич народився 1 травня 1945 року у селі Васьківці Ізяславського району тодішньої Кам’янець-Подільської області (зараз Хмельницька область). Батько був регентом церковного хору.

1968 року, після служби в армії, Василь приїхав до міста Вижниці доучуватися в художнє училище прикладного мистецтва. В цей час робить перші кроки у вокальній школі Левка Дутківського, керівника ВІА «Смерічка», за рік там почав співати й молодий Назарій Яремчук.

У 1973–1975 — Зінкевич – соліст вокально-інструментального ансамблю «Смерічка» під орудою Левка Дутківського Чернівецької філармонії.

1971 року у місті Яремча був відзнятий, а потім показаний на Центральному телебаченні перший український музичний телефільм «Червона рута». Герой Василя Зінкевича — молодий шахтар Борис із Донбасу співає пісні на музику Івасюка та Громцева. Кульмінацією фільму стало виконання пісні Івасюка про справжнє й щасливе кохання — «Червона рута». Того ж року цю пісню Василь Зінкевич успішно виконує (разом з  Яремчуком і  Івасюком) на підсумковому концерті телевізійного конкурсу «Пісня року» у Москві. Пісня приносить молодому колективу велику популярність і звучить по всій країні.

У 1972 р. в Москві на телеконкурсі «Алло, ми шукаємо таланти» разом із Н. Яремчуком та ансамблем «Смерічка» виконує пісню Л. Дутковського «Горянка», займає перше місце й стає лауреатом Всесоюзного конкурсу. У 1975 р. знімається в естонському телефільмі «Виступає ансамбль „Смерічка“ під керуванням Левка Дутковського».

Згодом, у 1975 році Зінкевич переїздить до Луцька і працює у складі ВІА «Світязь» Волинської обласної філармонії під керуванням Валерія Громцева. Через кілька років стає художнім керівником  ансамблю «Світязь».

Після «Червоної Рути» Зінкевич знімався і в інших фільмах-концертах, які ставали популярними у глядачів: «Мелодії голубих озер» (1977), «Червона Рута. Десять років потому» (1981), «Музика весни» (1987), «Відлуння його життя» (1988), «Червона Рута Володимира Івасюка» (1988), «Мереживо його доріг» (1990).

Василь Зінкевич якось розповідав, що замолоду до двох десятків разів брав участь у різноманітних творчих конкурсах і в більшості з них програвав, бо журі з московської музичної богеми не сприймали категорично нічого українського. А вже зі здобуттям незалежності люди відчули себе причетними до власної землі, природи та історії. І світ побачив, — каже артист, — що не все на одній шостій земної кулі є «рашен».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром