«Сталінський класицизм» Східноєвропейського університету: минуле будівлі 

29 Липня 2020, 11:18
«Сталінський класицизм» Східноєвропейського університету: минуле будівлі  860
«Сталінський класицизм» Східноєвропейського університету: минуле будівлі 

Будівлю створили для Волинського обласного комітету Компартії. Це був основний адміністративний орган усієї радянської Волині.

Краєзнавець Олександр Котис розповів, коли і для чого зводили будівлю сучасного головного корпусу СНУ Лесі Українки і яка його історія. 

Про це йдеться на сторінці Департаменту культури Луцькради у фейсбуці

У рік смерті Сталіна – 1953-й – архітектор Бородін розробив проєкт центральної партійної адмінбудівлі Луцька. Наступного року взялися за його реалізацію. А на кінець п’ятдесятих закінчили.

Заодно з приміщенням обкому партії будували й житлові будинки поряд. Звівши навколо інші будівлі, сформували головний майдан Луцька на кілька десятиліть – «площадь Ленина». Приміщення побудовано в класицистичних формах, що у той час було майже обов’язковим. Добротно виконаний будівельниками і масштабно пов’язаний з оточенням, будинок немовби відкривав початок нових часів у старому Луцьку.

На головному фасаді шість колон корин­фського ордера підтримують масивний фронтон. Багато колон та відповідний декор – і всередині приміщення. У деяких кабінетах залишилася ліпнина з радянськими символами – серпом та молотом. Загалом неформально стиль цієї забудови можна назвати тогочасним «сталінським класицизмом» або «сталінським ампіром».

Свого часу тут було чимало цікавинок для працівників: прямий зв’язок із Кремлем, бомбосховище, кімната для телефонного прослуховування, де весь час чергували працівники КДБ тощо.

Сьогодні в цих пишних стінах вирує студентське життя. Кабінети та коридори переповнені галасом, сміхом, жартами і науковими дискусіями.



Читайте також: Особливості та цікавинки головної споруди луцьких лютеранів 

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
14.04.2024
13.04.2024