Колишній зв’язковій УПА Ганні Зеленій виповнилося 93 роки

20 Квітня 2020, 14:18
Ганна Зелена 2551
Ганна Зелена

Зв’язкова Української Повстанскої Армії із села Скулин на Ковельщині Ганна Зелена святкує 93 день народження.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише колишній голова Ковельської РДА Ігор Верчук.  

«Сьогодні святкує свій 93 день народження наш ідейний наставник, зв’язкова Української Повстанскої Армії, учасник Норильського повстання, багатолітній в’язень сталінських таборів Ганна Йонівна Зелена «Гива». Жінка надзвичайно сильної вдачі, оптиміст та життєлюб, невтомний борець за кращу долю України. Свою позицію націоналіста Йонівна висловлює сміливо і відкрито», – написав у дописі Ігор Верчук.

Більше про Ганну Зелену читайте у репортажі Містика «Лісової пісні» і сліди УПА: що приховує Нечимне

Чоловік також пригадує моменти, які характеризують Ганну Зелену.

«Років вісім тому, Володимиру Кравчуку вдалось вмовити Йонівну поїхати в Моршин на оздоровлення. Все було б добре, але в їдальні за одним столом з повстанкою сиділа якась пані зі сходу, що весь час висловлювала незадоволення всім українським. Йонівна потерпіла це один деньок, а на другий дала публічно чортів цій пані, мовляв живеш на українській землі, їси український хліб, лікуєшся в українських лікарів та ще й клянеш все українське. Мусили головного лікаря викликати щоб втихомирити конфлікт, але після цього ту пані десь здуло. То ж хочемо побажати, щоб ще багато років в доброму здоров’ї тримала високо національний стяг (він, до речі, в неї одної на ціле село палахкотить над хатою)», – додав у привітанні Ігор Верчук.



Читайте також: Правда про трагічні і героїчні події, прихована мовчанням, має бути відновлена. БЛОГ

Довідково: Ганна Йонівна Зелена народилася 20 квітня 1927 року у селі Скулин, і зростала найменшою в родині Абрамчуків. Крім неї, батьки виховували ще братика Данилка та сестричку Марічку. Закінчила два класи польської школи. У 1942 році рідне село німецькі окупанти спалили дотла.

У 15 років Ганна стала зв’язковою УПА. Спочатку була учасницею диверсійної групи Сергія Дятла (сотенного Дяченка), потім – особистою зв’язковою Дмитра Клячківського, командира групи УПА-Північ. Разом з іншими дівчатами допомагала повстанцям – збирала полотно, різала його, зшивала і робила бинти.  Жінки, які мали швейні машинки, шили  одяг, фарбували його в дубовій корі. Ганна в коси заплітала зашифровані листи – грипси, і носила їх в села Облапи, Доротище. За доносом її арештували 10 червня 1945-го.

Військовий трибунал засудив Ганну до 10 років каторги і 5 позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала в Норильську. Була учасницею повстання політв’язнів у 1953 році, під час якого отримала важке вогнепальне поранення.

Після тривалого лікування стала інвалідом. У зв'язку з цим була звільнена у 1955 році. У рідному селі жити не дозволили, виселили у Дніпропетровську область. Там за містом жила в однокімнатній квартирі з мамою і донькою. Працювала дояркою у сільськогосподарській артілі менше року. Через рік повернулася в рідне село Скулин Ковельського району на Волині, де проживає й досі.

Працювала дояркою, вишивала. Тричі виходила заміж, останній чоловік Павло Зелений помер у 2002 році. За рік до смерті чоловіка втратила сина Ігоря. Донька Галина і син Леонід нині живуть у Владивостоку. Має трьох онуків і сімох правнуків. Ганна Зелена реабілітована 9 жовтня 1991 року.

Читайте також: 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром