Життя єврейського населення на рідкісних світлинах міжвоєнного Луцька

12 Квітня 2020, 09:00
6349

На сайті ізраїльського інтернет-проекту Ghetto Fighters House Archives знаходиться цінна колекція рідкісних світлин, присвячених одній із малодосліджених сторінок історії нашого міста, пов’язаної із проживанням в Луцьку євреїв.

Громада єврейського населення в кінці ХІХ - на початку ХХ століття в місті складала більшість населення. У 1867 році в Луцьку було дванадцять діючих синагог. В 1910 їх кількість зростає до двадцяти, а в кінці 1920-х за окремими джерелами п’ятдесяти, включаючи молитовні будинки.

Початок ХХ століття був також пов'язаний із поширенням різних видів сіоніського руху в Луцьку та появою партій та організацій, які його популяризували серед єврейського населення.

Сіоніський рух – це єврейський націоналізм, рух європейських євреїв кінця ХІХ століття за створення єврейської держави. Головна мета сіонізму виявилася досягнутою в 1948 р., коли була утворена держава Ізраїль, що визнала за всіма євреями право жити в межах його кордонів.

Читайте також: Гранати милосердя: як розстрілювали євреїв у Луцьку. ФОТО

Більшість представлених сьогодні світлин в архіві були підписані як «євреї міста Луцька перед виїздом до Палестини». Цінність кадрів для сучасних лучан є в тому, що на багатьох фото можна розгледіти архітектуру та забудову нашого міста, деякі будівлі сьогодні вже або втрачені або перебудовані. Підбірка дуже атмосферна, адже показує різні сторони життя єврейського населення міста, дозволяє ніби перенестись в часі, та глянути на місто тих років.

Джерело фото: www.gfh.org.il
















Євреїв дійсно було багато у Луцьку
Євреїв дійсно було багато у Луцьку









Якщо відпочивати - то тільки за шахами
Якщо відпочивати - то тільки за шахами


Дівчата-рукодільниці
Дівчата-рукодільниці




Тетяна Яцечко-Блаженко

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром