Завербована луцька націоналістка не зрадила підпілля

03 Квітня 2020, 14:44
1714

Електронний архів українського визвольного руху публікує колекцію документів з архіву Анатолія Чуріна – співробітника МГБ – КГБ, який у 1940-х –1950-х рр. займався ліквідацією українського націоналістичного підпілля у Волинські області.

Важливо, що документи походять із приватного архіву чекіста. Підполковник Чурін збирав документальні свідчення, які підтверджували його участь в оперативних заходах проти ОУН і УПА, аби отримати пенсію від радянської влади, – інформує Експрес онлайн.

Заодно Чурін засвідчував письмово таку ж участь його товаришів по держбезпеці. Таких документів назбиралося понад 40 примірників. Ці матеріали – власноручні свідчення офіцерів КГБ про їхню участь у репресивно-каральній діяльності СРСР проти українського визвольного руху.

Серед російськомовних паперів, що вийшли з-під пера чекістів, привертає увагу єдиний документ українською мовою. Це – автобіографія підпільниці ОУН Надії Антонюк – «Світлани», яку Чурін завербував у 1948 р. у Луцьку, написана для Служби безпеки ОУН. Дівчина дала згоду на співпрацю, але, повернувшись у підпілля, розповіла все повстанцям. Зокрема, в її свідченнях можна знайти й докладний опис особистості Чуріна та інших офіцерів МГБ.

Очевидно, «органи» вилучили документ під час однієї з військово-чекістських операцій.

А Чурін залишив його собі, тому що там ішлося про нього: «Старший лейтенант Чурін Анатолій – 27 років, високий, русявий, лице подовгувасте, очі зелені, під очима баньки. Одягнений у формі енкаведиста, але держить себе не дуже акуратно. По національності руский. На слідстві старається говорити по-українськи. Слідство проводить мляво, від нічого робити читає книжку, зривається, кричить і потім продовжує читати».

Приватний архів підполковника Чуріна, який помер у Ковелі Волинської області, було передано Центру досліджень визвольного руху 6 червня 2016 р.

«Унікальність цих документів підкреслює той факт, що походять вони з приватного архіву співробітника КГБ. Подана в них інформація доповнює ті дані, які ми можемо почерпнути з відкритих нині архівів колишнього КГБ. Примітно, що в документах з архіву Чуріна самі кагебісти власноруч описують свою участь у придушенні визвольного руху ОУН і УПА», – говорить керівник Архіву ЦДВР Андрій Усач.

Читайте також: Антирадянщина зразка 1945 року: як НКВС розправилося з луцькими студентами

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024