У яких закордонних університетах навчались перші волинські студенти

17 Листопада 2020, 15:03
Середньовічні студенти 6939
Середньовічні студенти

У День студента зробімо екскурс в історію і дізнаємося, коли спудеї із Луцька та Волині вперше почали навчатись закордоном і в яких саме навчальних закладах.

Джерелом для пошуку такої інформації стали списки студентів європейських вишів, які зберігаються в архівах університетів.

В різних історичних дослідженнях за цією темою можна прочитати, що перші студенти з України обирали такі міста як Париж, Болонья, Краків, Падуя, Кенігсберг, Страсбург та Лейден.

Найбільша кількість студентів з України в університетах Європи прослідковується в XVI столітті. У XVI столітті українські студенти обирали богослов’я та гуманітарні науки, а в XVII-XVIII століттях на піку популярності була агрономія, медицина, фізика, математика.

Студенти в середньовіччі
Студенти в середньовіччі

Першим зі списками студентів європейських вузів XIV – XVIII століть почав працювати дослідник Григорій Нудьга, саме він на початку 1980-х років узагальнив інформацію та систематизував її.

Дослідник опрацював списків списки студентів університетів близько двадцяти європейських міст, таких як Сорбонна, Падуя, Відень, Краків, Страсбург, Лейпциг та інші. В тих переліках вдалося віднайти студентів з Луцька та Волині.

Читайте також: Історичний пазл будівлі гімназії: луцька освіта початку ХХ століття

Одним із перших волинських студентів був такий собі Клим із Сарнів, біля імені якого дописано «Луцьк». Студент вступив до Ягеллонського університету в Кракові в 1414 році.

В списках цього університету згадуються ще такі студенти, як Матвій Гіронімович з Дрогочина Луцького владицтва, який став студентом у 1520 році, Іван Грошка з Луцька – 1530, Гроховський з Волині – 1566.

Читайте також: Крос та огірки: фотоспогади з навчання на філфаці у радянський час

Ягеллонський університет
Ягеллонський університет

Унікальним є запис із Падуанського університету в Італії, адже там під 1660 роком записано «Йозеф Данило Дзик, катедральний вікарій Луцький, національність – українець, Київський дистрикт».

Запис є цінним в першу чергу тому, що тут зазначено національну приналежність. Падуанський університет є одним із найстаріших вузів Італії, заснований у 1222 році.

Падуанський університет
Падуанський університет

Кілька студентів з населених пунктів Великої Волині згадуються в списках Гайдельберзького університету в Німеччині. Виш був створений у 1386 році. В 1603 році до нього вступили брати Авраам та Христофор Сенюти із села Ляхівці на Волині. 

Гайдельберзький університет у Німеччині
Гайдельберзький університет у Німеччині

В 1605 там студентом цього закладу став Іван Малишко – шляхтич із Мократиців на Волині.

В XVI столітті в цьому університеті працювали такі відомі особистості як  працювали такі відомі особистості, як Пауль Шеде, Ян Грутер, Мартін Опіц, Юлій Вільгельм Цінкгреф і Маттеус Меріан.

Читайте також: Знайшли фото луцьких студентів 80-х років

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024