В Олиці створять історико-культурний заповідник

26 Липня 2019, 13:58
1619

На Волині затвердити Обласну програму відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика на 2019 – 2024 роки.

Про це стало відомо під час сесії Волинської облради 26 липня.

До комплексу історико-архітектурних пам’яток смт Олика належать:

Пам'ятки архітектури, які перебувають під охороною держави:

               1) Олицький замок, зведений у 1558 році. (Значно понівечений після 1939 року. Триповерховий палац, фортечні споруди, брама. Залишки ландшафтного парку. Замковий комплекс квадратний у плані — мав чотири кутові бастіони з сторожовими вежами, частково залишились два бастіони). Зараз на території замку – Волинська обласна психіатрична лікарня № 2;

2) Колегіальний костел Святої Трійці, збудований у 1635 – 1640 роках за проектом відомих архітекторів Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна. Костел зведено у стилі римського храму Іль-Джезу. Храм пишно декоровано скульптурами святих (Войцеха, Станіслава, Петра і Павла) та різьбою у виконанні львівського скульптора Мельхіора Ампелі. У крипті колегіати — усипальниця роду Радзівіллів;

3) В’їзна (Луцька) брама міських укріплень — єдиний збережений фрагмент колись потужних міських укріплень;

4) Костел святих Петра і Павла, один з найстаріших костелів Волині, побудований у 1460 році на старому цвинтарі, серед старих магнатських могил;

5) Троїцька церква, побудована у 1886 році у передмісті Олики Заворотті;

6) Стрітенська церква, колишня греко-католицька церква, побудована у стилі бароко в 1784 році у передмісті Залісоче.

Інші пам’ятки:

1) Радзивілівський тракт вимощений давньою шестикутною бруківкою, так званою шашкою Трилінського;

2) Цвинтарна каплиця, споруджена на католицькому цвинтарі на початку ХХ століття, перебуває в стані руйнації;

               3) Комплекс штучних озер в смт Олика.

Загалом на реалізацію Програми передбачили 1147,055 гривень, з яких 891,605 – кошти державного бюджету, 22,385 – обласний, 55,695 – місцевий, 177,37 – інші джерела.

Метою Програми є реалізація комплексу заходів у сфері відродження історико-культурної спадщини, створення ефективних і сприятливих умов збереження і подальшого розвитку пам’яток архітектури смт Олика, залучення місцевих органів влади, територіальних громад і приватної ініціативи до розвитку об'єктів історико-культурної спадщини, створення умов для покращання туристичної привабливості селища через його історико-культурну спадщину, розвитку туристичної інфраструктури та формування позитивного іміджу регіону, забезпечення економічного та культурного розвитку селища та створення історико-культурного заповідника «Олика – перлина Волині».

Депутат Святослав Кравчук зазначив, що 300 мільйонів гривень, які виділили на будівництво в Олиці нового корпусу психіатричної лікарні, не доцільно. Краще виділити їх на розширення території, яка знаходиться на території Липин.

Проте директор департаменту економіки та європейської інтеграції облдержадміністрації Ігор Чуліпа зазначив, що це наповнення бюджету для селища, тому ця добудова є важливою.

Голова постійної комісії облради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства Людмила Тимощук зауважила, що коштів завжди не вистачає.

«Але вважаю, що ми маємо дбати про наших людей. Ми маємо підійти з технічної сторони, а не просто казати «не будувати», додала Тимощук.

Більшість проголосувала за те, аби не виділяти 300 мільйонів на будівництво корпусу, проте Обласну програму відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика на 2019 – 2024 роки – підтримали.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром