Волинь на фото австрійського лікаря-фотографа

20 Квітня 2020, 09:00
Волинь на фото австрійського лікаря-фотографа 3426
Волинь на фото австрійського лікаря-фотографа

У роки Першої світової війни на території Волині фотографи австро-угорської армії зробили тисячі світлин. Сьогодні більшість цих світлин оцифровані й стають доступними якщо не в мережі Інтернет, то онлайн-архівах.

Одним із таких фотографів, який цифрував перебування австрійців на Волині, був лікар з Відня Бернард Бардач. Йому було сорок вісім років, коли його зарахували до лікарів австро-угорської армії, служив він на Східному фронті та в Італії.

Протягом усієї Першої світової війни Бардач вів щоденник, який ілюстрував світлинами з місць, де дислокувались його війська. На жаль, не всі світлини ідентифіковані, частина підписана просто в кращому випадку «Волинь» або «Східний фронт». Проте, кілька фото зроблені в Луцьку та Володимирі-Волинському.

 

 

 

За свої чотири роки служби лікарю Бардачу вдалось зробити більше дев'ятисот фотографій, з кількома із яких ми вас ознайомимо. Фото ілюструють його зустріч із сучасною війною та життя звичайних солдатів на полях битви Східної Європи. Вони також відображають час війни.

На фото з Волині бачимо сцени із життя поранених солдат в «лазареті» під час перев’язки поранень, щеплень від холери, операції. Також на світлинах присутнє місцеве населення міст і сіл Волині.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело фото: http://digifindingaids.cjh.org

Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром