Водяний млин, крохмальня й гуральня: Голишів понад 100 років тому

17 Квітня 2020, 15:15
Голишів 2765
Голишів

Голишів – один із населених пунктів Боратинської громади. Сьогодні село завдячує своїй популярності відомій на Волині фабриці солодощів «Ласка». Однак, статус «індустріального центру» Голишів отримав набагато раніше.

Про це повідомляє Боратинська сільська рада.

Вперше Голишів згадується 1463 року у листі польського короля і Великого князя Казимира. У документах того часу село, у якому була приватна митниця, фігурує як «Голєшов». Також відомо, що в середині XVI ст. у селі функціонував Луцький замковий млин, який був привілеєм короля Сигізмунда Августа.

На початку XX століття Голишів був відомий як населений пункт з передовими технологіями. Тут працював водяний млин на 18 тисяч пудів річного перемолу, крохмальня й гуральня, яка видавала 67 тисяч відер горілки щорічно, де застосовували унікальну технологію ректифікації – виготовлення чистого спирту. Цікаво, що інформація про господарювання на голишівській землі є у працях Київського агрономічного товариства.

Спеціалізувалося село і на вирощуванні картоплі. Голишівське картопляне господарство вирізнялося особливою сівозміною культур: 1) картопля, 2) картопля, 3) картопля, овес, 4) ячмінь з люпином, 5) люпин. Така схема давала можливість збирати рекордні врожаї картоплі. Завдяки такій спеціалізації Голишева у селі успішно функціонували винокурнний та крохмальний заводи.


Читайте також: У селі Новостав Луцького району в давнину діяла папірня

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром