Світлини Рожища 30-х років зберігаються в американській бібліотеці

18 Липня 2020, 16:25
Показали невідомі світлини містечка Рожище часів міжвоєнного періоду.  4406
Показали невідомі світлини містечка Рожище часів міжвоєнного періоду. 

Показали невідомі світлини містечка Рожище та його мешканців часів міжвоєнного періоду. 

Представлені фото перебувають в колекції Нью-Йоркської бібліотеки, що в США, - передає ВолиньPost.

Перша писемна згадка датується 1377 роком, коли литовський князь Любарт Гедимінович подарував його соборній церкві Іоана Богослова, що містилася в Луцькому замку.

З історії населеного пункту відомо, що в кінці XIX століття Рожище було містечком Луцького повіту Волинської губернії. Тоді в містечку було 192 будинки, 860 жителів, церква, каплиця, молитовний будинок євангелістів, синагога, 27 сукновалень, 2 цегляних заводи, пивоварня, 17 крамниць, на рік проводилось 2 ярмарки. 

На околиці міста було побудовано кілька суконних фабрик з перероблювання вовни. З того часу район, де вони знаходились отримав назву Вовнянка, цей топонім зберігся до наших часів.

В Першій світовій війні, майже на два роки Рожище стало прифронтовим містом. Лінія фронту з літа 1916 і до початку 1918 року проходила по р. Стохід. За час війни Рожище деякий час перебувало і під австрійською окупацією, тоді було спалено більшість суконних фабрик, знищено ряд житлових будівель.
В міжвоєнний період збільшився відсоток польського населення. 

У роки польської окупації Рожище значно відбудоване, тепер з майже 400 приватних житлових будинків помітну кількість становлять муровані. Активно зводяться муровані громадські приміщення, поміж яких: школа, готель, римо-католицький костел. З 1921 по 1938 р. в Рожищі існувала католицька парафія, до якої належала значна частина навколишніх сіл. 














 

Тетяна Яцечко-Блаженко

Джерело фото: https://digitalcollections.nypl.org

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром