Як УПА звільнила Камінь-Каширський від нацистів

20 Серпня 2020, 10:23
5628

20 серпня 1943 року воїни Української повстанської армії звільнили від нацистів місто Камінь-Каширський на Волині.

Нацисти закріпилися у центрі міста на узвишші зі старовинними будівлями, що мало народну назву Гірка. Тут була військова база, звідки окупанти часто обстрілювали українські села, виїжджали на грабування українського населення.

Наступ на Камінь-Каширський повстанці планували заздалегідь, провівши детальну попередню розвідку в місті. Командир загону УПА «Озеро» Юрій Стельмащук (псевдо – Рудий) залучив до спецоперації курінь Павла Климука (псевдо – Назар, Крига), дві сотні УПА під керівництвом Івана Климчака (псевдо – Лисий) і Тихона Зінчука (псевдо – Кубік).

Читайте такожГенерала «Рудого» затримали на Камінь-Каширщині

19 серпня повстанці підійшли у ліс за 12 км від міста. В ніч на 20 серпня спеціально відібрані добре загартовані у боях 30 вояків УПА з куреня Назара під керівництвом командира Дмитра Казвана (псевдо – Черник) напали на укріплення німців на Гірці.

За пів години укріплення було захоплене, а нацисти стягували допоміжні сили з околиць міста. Тоді в наступ пішли основні частини УПА. Два важкі вибухи з повстанської зброї сколихнули Камінь-Каширський, «заклекотали» кулемети.

Оточення німців із підніжжя Гірки відступило, а ті, які відстрілювалися з будинків – здалися. На світанку бій стих. Повстанці перемогли і здобули цінні трофеї: понад 20 тис. набоїв, 5 кулеметів, 4 машини, понад сотню пістолетів, 16 друкованих машинок, 4 радіоприймачі, 11 коней з сідлами, 7 мотоциклів, 1 легкову машину, 15 полонених і багато продуктів. Ворог втратив понад 100 чоловік вбитими.

Мешканці міста радо вітали повстанців, повідомляли їм про розташування нацистів у районі. Полонені нацисти на допитах зізналися, що спалили 2500 тисячі мешканців українського села Кортеліси. За це німців покарали прилюдним розстрілом.

Надвечір повстанці вирішили доправити трофеї до основної бази УПА і залишили Камінь-Каширський.

Читайте такожКОЛКІВСЬКА РЕСПУБЛІКА СВОБОДИ

Леся БОНДАРУК,

кандидатка історичних

Український інститут національної пам’яті

Детальні спогади учасника бою за Камінь-Каширський хорунжого Мрії (Джерело документу  – Електронний архів українського визвольного руху)

1



Читайте також: За Камінь-Каширський УПА воювала з нацистами

 

Коментарі
23 Серпня 2020, 02:13
Пора вже написати навіть дисертацію, а не тільки переклад з листка що був надрукований в підпіллі але про те на скільки ми відрізняємося від сусідів по Повіту.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024