Залізниці «Ківерці-Луцьк» виповнилося 130 років

10 Вересня 2020, 17:26
Залізничний вокзал у Ківерцях 6288
Залізничний вокзал у Ківерцях

10 вересня 1890 року ввели в експлуатацію залізницю «Ківерці-Луцьк».

Сьогодні дістатися від Ківерець до Луцька потягом чи дизелем не є проблемою. Однак, ще 130 років тому зробити це було неможливо. А все тому, що залізниці між Ківерцями та Луцьком просто не існувало. Про йдеться на сайті Таблоїд Волині.

Зокрема, залізницю від Ківерців до Луцька було прокладено за наказом Олександра ІІІ 1890 року і відкрито 10 вересня цього ж року. Це є датою відкриття у Луцьку першого залізничного вокзалу. 

Історія описує цю пригоду так: у 1890 році Олександр ІІІ був у наших краях на військових маневрах. Захотів самодержець відвідати повітове місто Луцьк, і поцікавився в одного із своїх вельмож: чи є до Луцька залізниця?

Читайте також«Луцьк був другим Вільнюсом, а замок Любарта – другим Тракаєм», – із минулого луцької залізниці

Підлеглий глянув на карту, уздрів напис «станція Луцьк» (яка насправді була розміщена в Ківерцях) і ляпнув: «Є, Ваша величносте!».

Вже потім горе-чиновник зрозумів, що станція «Луцьк» стоїть на гілці «Київ-Брест», за 11 верст від повітового центру. Але, щоб зберегти добре ім’я чиновника і не завдати царю незручностей, вирішили негайно прокласти залізницю від Луцька до Ківерець. За допомогою місцевих селян лінію спорудили менше, ніж за три тижні. Нею почали їздити дві пари потягів у день.

Олександр ІІІ
Олександр ІІІ

Роботи почалися 1 серпня, а 19 серпня Луцьк з’єднали із залізничною віткою, по якій вже 20 числа цього ж місяця пішов перший ешелон. А офіційно залізничне сполучення відкрили саме 10 вересня. 

Станцію «Ківерці» було відкрито у 1873 році під такою ж назвою при будівництві залізниці Здолбунів — Ковель. Спершу була проміжною, після відкриття у 1890 році залізниці до Луцька перетворилася на вузлову. 

Читайте також: За царським велінням: ретрофото ківерцівського вокзалу

Залізничний вокзал у Ківерцях
Залізничний вокзал у Ківерцях

Читайте такожЗагадкова історія: куди поділася луцька кінна залізниця

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром