Як писала про Полісся 1934 року американська мандрівниця

13 Квітня 2020, 14:13
Як жили в селах на Поліссі 85 років тому 1926
Як жили в селах на Поліссі 85 років тому

В 1934 році відома американська мандрівниця Луїза Арнер Бойд відвідала українське та білоруське Полісся.

У своїх щоденниках вона описала, як колись проживали в цих краях, що було цікавого, особливого, що найбільше вразило.

Сьогодні ми поділимось із цікавими фактами із щоденника американки, щоб більше дізнатись про Поліський край міжвоєнного часу.

«Поселення побудовані вище найбільшого підйому вод на високих берегах або схилах, а також піщаних дюнах, настільки характерних Поліссю. За винятком рідкісних рибальських хиж або окремих селянських садиб, званих хуторами, населення зосереджено в селах вуличного типу з чисельністю від 100 до2000 жителів. Поліський селянин глибоко прив'язаний до села в одну вулицю, і навіть часті пожежі не можуть відбити у нього бажання забудовувати село подібним чином, де уздовж вулиці будинки тісно притиснуті один до одного…», – писала про поліські села Бойд.

Є в тексті також згадки про родинні традиції та виховання молодшого покоління.

«Практично кожна дитина є нянькою для молодшого. Ці майбутні рибалки і господині так впевнено керують судном, як на суші», – йдеться у щоденнику. 

У щоденнику Луїза Бойд пише, що на Поліссі переважає неграмотність і лише в 1930-ті роки почали більше звертати увагу на цю проблему. 

1

 

На жаль, літні чоловіки і жінки часто страждають від ревматизму і мало хто з них доживають до глибокої старості, причиною цього є не прості умови проживання та важка щоденна праця.

Варто зазначити, що презентація світлин із Полісся в США викликали у глядачів справжній фурор. І вважається, що саме фото з подорожі Луїзи Арнер Бойд відкрили світу Полісся.

Читайте також: Ратне на 85-річних світлинах американки

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024