Маневицький вокзал

Маневицький вокзал на фото 1915 року

23 Квітня 2020, 09:00

Волинським дослідникам вдалося віднайти унікальне фото 1915 року на якому зображений маневицький залізничний вокзал.

Фото віднайшли на сайті archiwum.allegro.pl.

З історії відомо, що станцію в Маневичах відкрили у 1902 році. Досі збереглась старовинна будівля вокзалу, зведена у 1905 році. Зараз вона має статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Історики архітектури вважають, що будівля вокзалу в Маневичах є подібною до вокзалів на станціях Буча, Малин, Чоповичі та Олевськ цієї ж залізниці Київ — Ковель.

2

 

Будівництво біля маневицької станції складів, бараків для робітників та інших приміщень, що тривало аж до 1914 року, поклало початок сучасному селищу – Маневичам, а його першими жителями були робітники станції. Пізніше тут оселилися залізничники та робітники підприємств, які створювалися для забезпечення потреб будівництва.

У 1906 році почали діяти два цегельні заводи на яких працювало 50-75 робітників. В наступному році виникло невеличке лісопильне підприємство, на якому працювало всього 18 робітників. За перші чотири роки існування станції в селищі вже було 16 дворів і 127 чоловік. Така кількість населення залишалася тут аж до початку Першої світової війни.

Дивіться також:

У мережі опублікували ретрофото чеської школи в Боратині

Як виглядав храм на Маневиччині сто років тому

Околиці Острога на старих фото

Мода і розваги – ретросвітлини з Любешівщини початку ХХ століття

 

Тетяна Яцечко-Блаженко