Острозьке диво в день Хрещення Господнього

19 Січня 2021, 17:19
Хрест, на якому проявлялося зображення Розп'яття 5651
Хрест, на якому проявлялося зображення Розп'яття

Наприкінці минулого століття чимало мешканців Острога під час святкових служб на Водохреща були свідками дива – на хресті під час водосвяття проявлялося зображення Господа.

«Уявіть собі таку сцену. Священик на свято Водохреща брав срібний, жовтуватого відтінку, хрест без зображень і вмочував у воду. За час літургії (дуже швидко) поверхня хреста починала патинувати й на темному тлі чітко ставало видно золотий малюнок. На хресті з однієї сторони з'являлися сцена з Водохрещем, на іншій – Розп'яття», – описує процес мистецтвознавець Микола Бендюк.

Зображення Хрещення Господнього, яке проявлялося на хресті
Зображення Хрещення Господнього, яке проявлялося на хресті

Читайте також: Як святкували Водохреще у Луцьку в 30-ті роки 

Микола Миколайович розповідає, що такий хрест з унікальними властивостями йому доводилося бачити ще в 90-х роках ХХ століття в Миколаївській капличці Острога. Загалом же хрест доволі давній – його датують XVI–XVII століттям.

Як виявилося під час реставраційних робіт, на хрест були нанесені спеціальні канавки, які утворювали фігуру Ісуса Христа та предстоячих. А проявлявся малюнок за певних умов, зокрема в кислому середовищі.

«На обидві поверхні хреста було нанесено своєрідну емаль – чернь, що має жовтуватий відтінок. У ній гравіюванням вирізано рисунок. Після цього всі вигравіювані канавки були заповнені ртутним золотом, при підігріванні ртуть випарувалась і золото з емаллю створювало одне ціле. На фоні жовтої емалі, золотого малюнка практично не було видно, щоб малюнок проявився, потрібно було створити умови для окислення. Використавши винахід італійських алхіміків початку XVI ст., місцеві золотарі створювали рукотворне чудо», – розкриває секрет чуда Микола Бендюк.

Нині унікальних хрест розміщений в експозиції Острозького краєзнавчого музею.

Чудотворний хрес
Чудотворний хрес

Читайте також: Пам'ятки Іваничівщини: різблений хрест Ларіона Іваницького

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024