«Місцями натхнення...»: онлайн-екскурсія Новоград-Волинським музеєм Лесі Українки

27 Грудня 2021, 15:27
«Місцями натхнення...»: онлайн-екскурсія Новоград-Волинським музеєм Лесі Українки 2577
«Місцями натхнення...»: онлайн-екскурсія Новоград-Волинським музеєм Лесі Українки

У Новоград-Волинському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки зберігається та експонується найбільша в Україні кількість особистих речей, що належали письменниці та її родині. В рамках мультижанрового проєкту «Українка 1.5.0», команда створила онлайн-екскурсію «Місцями натхнення...».

Знімальній групі проєкту пощастило долучитися до історії цього місця зі справжньою берегинею музею Вірою Римською. Про це повідомляють на сайті проєкту. 

В п’яти кімнатах музею відтворено життя родини Косачів у Звягелі: документи, картини, фотографії, книги, меблі того часу. Особливе хвилювання охоплює відвідувачів в дитячій кімнаті. 

Там експонується муляж метричної книги із записом про день і місце народження Лариси Петрівни Косач та унікальні меморіальні речі письменниці: український національний костюм, пенал та чашка, яку вона привезла з Італії. Тут родина Косачів прожила одинадцять щасливих років. 

Спогади дитинства Звягельського періоду оживуть у творах Лесі Українки «Лісова пісня», «Купала на Волині», «Забуті слова», «Подорож до моря».

В окремому залі музею експонуються реліквії родини Косачів та її оточення. Серед них – фотографія Лесі «Волинська хата», порцелянова тарілка, соусник, молочник, жіноче портмоне, які передала музею Єлизавета Листовська

Доповнюють експозицію речі з родини Філіпа Немоловського приятеля Петра Косача, лікаря, який лікував Лесю. Це аптечка, пляшечки для ліків, крісло, фотографії, які передала племінниця лікаря Алла Гарус.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Читайте також: У Новоград-Волинський музей передали вишиту ікону родини Косачів

Довідково: 

«Українка 1.5.0» – сучасний документально-художній твір у відеоформаті, який популяризує національне оперно-симфонічне мистецтво, нову школу українського балету, а також висвітлює творчий шлях видатної мисткині – Лесі Українки. Команда творців не передбачала створення чергової картини спогадів та архівних матеріалів за мотивами життя та творчості. Головною відмінністю від подібних «документалок» стало бажання створити перфоманс, що фокусується на трансформації творчості Лесі Українки у сьогодення, шляхом інтерпретації у сучасних мистецьких формах.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024