Галерея портретів Радзивілів із Художнього музею Луцька

31 Січня 2022, 14:24
Галерея портретів Радзивілів із Художнього музею Луцька 1998
Галерея портретів Радзивілів із Художнього музею Луцька

У мережі оприлюднили портретну графіку із зображеннями представників роду Радзивіл, які представлені в експозиції виставки «Мистецькі скарби Олицького палацу» Художнього музею Луцька, відділу Волинського краєзнавчого музею.

Фото опублікували на сторінці музею в фейсбуці.

Працівники музею повідомляють, що їх створили на замовлення Михайла V Казимира Радзивіла «Рибоньки» (1702-1762). Аби створити галерею портретів у гравюрі на міді князь залучив придворних художників. Для цього до Несвіжа прибув знаний гравер Гірш Лейбовиц (H. Lajboviscz (1700–1785) з батьком. 

Читайте також: Перша жінка-лікарка з Речі Посполитої лікувала Радзивілла «Рибоньку»

Згодом 165 портретів, які вони створили, увійшли до альбому «ICONES FAMILIAE DUKALIS RADIVILIANAE», який побачив світ у 1758 році. Один із взірців альбому нині зберігається у Національному історичному архіві у Мінську. 

«Тут слушно додати, що не лише у графічних портретах князь Михайло V Казимир Радзивіл прагнув зберегти пам'ять свій рід. Про яскраві та визначні події в історії роду розповідали і живописні шпалери, які були ескізами для тканих гобеленів. Одна із таких композицій – «Вінчання князя Миколая Чорного Радзвіла із Катериною Гонзаго» придворного художника Ксаверія Геського – також є окрасою постійної експозиції музею», – йдеться у дописі.

Читайте також: Лицарські обладунки засновника Олицького замку зберігаються у закордонних музеях

Читайте також: Рідкісні світлини лісів і маєтків Радзивілів на Волині

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024