УПА: перші підрозділи повстанців формувалися на Волині

13 Жовтня 2021, 13:30
Українські повстанці 37643
Українські повстанці

Скільки людей воювали в Українській повстанській армії, чи справді в УПА йшли добровільно та яким був соціальний портрет упівця – у розповіді дослідника українського визвольного руху.

14 жовтня в Україні відзначається  День створення УПА. Ця дата, за словами історика, дослідника українського визвольного руху в ХХ столітті, Володимира Бірчака, має реальну прив'язку:  саме в жовтні 1942 року очільники ОУН прийняли рішення розпочати боротьбу з німецькими окупантами. Про це йдеться у випуску Локальної історії «Без брому».

Тоді ж в ОУН розписали і програму та структуру цієї боротьби, щоб у підсумку з’явилася велика боєздатна армія. Але збутися цим грандіозним планам не судилося, хоча армія таки відбулася, ведучи партизанську війну. Перша ж сотня УПА як боєздатний підрозділ  сформувалася  в січні 1943 на Волині, а в лютому вона вже провела свій першій бій з окупантами, напавши  на гарнізон містечка Володимирець (нині Рівненська область).

Про те, скільки людей воювали в Українській повстанській армії, чи справді в УПА йшли добровільно, як у лавах повстанців опинялися азербайджанці, казахи, євреї та навіть бельгієць, яким був соціальний портрет упівця,  дивіться на відео.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024