Мандрівка крізь віки: у Луцьку фестивалили українські військові різних епох

25 Серпня 2021, 10:40
Офіцер Наполеонівської армії та український козак ФОТО 2479
Офіцер Наполеонівської армії та український козак

На 30-ту річницю Незалежності України стіни Замку Любарта перетворилися на своєрідну машину часу, яка звела в один момент тисячу років української військової історії. Фестиваль епох «Україна крізь віки» об’єднав середньовічних лицарів, козаків, солдат Наполеонівської армії, воїнів УНР та УПА та сучасних захисників України.

На дійстві 24 серпня побувала журналістка Район.Луцьк.

Відразу після вступних урочистостей лицарі клубу середньовічного бою «Айна Бера» взялися за мечі. Під дзвін сталі й скрегіт обладунків відвідувачам фестивалю розповіли про власне особливості середньовічного бою та діяльність клубу. Коли ж останній воїн переміг свого супротивника, лицарів змінили козаки.

«Козацьке Стрілецьке Братство», яке займається військовою реконструкцією 17-18 століття, показало, як відбувалися справжні козацькі перестрілки. Лучани й гості міста мали змогу побачити й почути, як стріляє найрізноманітніша стрілецька зброя тих часів.

Продовжуючи тему, на імпровізоване біговище вийшли вже сучасні козаки – спортивний клуб козацьких бойових мистецтв «Герць». Юні українські воїни спочатку вразили всіх різними бойовими прийомами (рукопашними та з холодною зброєю) та акробатичними трюками. На завершення вони приправили свій перформанс дрібкою характерництва – в хід пішло бите скло, цегла та дошка з довгими, іржавими цвяхами.

Хлопці й дівчата ходили по склу босоніж та лягали на нього, лежали на цвяхах, поки розбивали цеглу на їхніх животах, витримували 90-кілограмових добровольців з-поміж глядачів, лежачи на уламках, та виконували інші не менш ефектні та трохи страшні трюки.

Після такого стресового виступу оголосили перерву на обід. Тож і гості, й учасники фестивалю потягнулися до великих казанів, над якими весь цей час чаклували старші козаки. Під час обідньої перерви занудьгувати не дозволила груша за наметом Наполеонівського війська. Лицарі з «Айна Бери» озброїлися списом і луком та відправилися добувати стиглі грушки. Спису та грубій силі фрукти не здалися, але лицарі скористалися хитрістю та луком з натягнутою тятивою.

Коли обід закінчився, Наполеонівське військо «Клубу любителів військової історії» на чолі з головою Наталією Лисенко  пошикувалось і під звук барабанів промаршувало туди й назад перед глядачами й зупинилося перед сценою. Окрім військового строю, реконструктори показали також, який  вигляд мали містяни початку 19 століття. Загалом виступ клубу пішов трохи не за планом, але солдати встигли і постріляти з кремнієвих мушкетів, які трохи підмокли на дощі, і нагородити званням капрала одного з членів.

«Наполеонівці» повернулись у свій табір, а представник військово-історичної групи «Азимут» Василь Войтович розповів про українські військові формування, зброю та одяг часів Першої та Другої світових воєн. Безпосередньо ознайомитися з військовим реманентом відвідувачі могли на відповідній локації, де українські повстанці радо демонстрували трофейну зброю та пропонували чай  із самовара.  

Виступили також ветерани АТО, які представляли сучасних військових, що просто зараз продовжують боронити незалежність України. За їх словами, якщо кожен із нас долучиться до цієї боротьби хоча б проведенням таких патріотичних заходів, як фестиваль «Україна крізь віки», ми обов’язково переможемо.

Далі на гостей чекав музичний виступ та вистава «З’їзд монархів».

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024