79-ті роковини Голокосту в урочищі Сосонки поблизу Рівного

07 Листопада 2020, 15:04
8036

6-8 листопада 1941 року в урочищі Сосонки під Рівним нацисти та їхні посібники вчинили масове людиновбивство.

За приблизними оцінками, у трьох братських могилах заховані близько 17,5 тисяч розстріляних людей, – про це повідомляє Рівненський обласний краєзнавчий музей.

Злочинну акцію організував головнокомандувач СС і поліції в тилу групи армії «Південь» обергруппенфюрер СС Фрідрих Екельн. Безпосередньо розстрілом займалась частина оперативної команди 5, яку очолював штурмбаннфюрер СС Герман Лінг.

5 листопада 1941 року нацистська влада видала наказ із вимогою усім євреям, які не мали робочої посвідки бути наступного дня на площі в районі Грабник для відправки на роботу. За невиконня цього – розстріл.

З собою дозволялося взяти особисті речі та запас продуктів. Того дня усіх хто мав робочі посвідки відпустили з роботи і під загрозою страти заборонили виходити на вулиці. Дехто не міг відправити рідних у безвість, тому навіть без примусу, маючи посвідку йшов у слід за ними. 

Євреї не здогадувалися, що йдуть на вірну смерть. На Грабнику у них забрали всі речі та продукти. Згодом, під конвоєм люди вирушили до урочища Сосонки, що за 4 км від Грабника.

Після того, коли люди побачили викопані яри, вони зрозуміли їхнє страшне призначення – братські могили. За два дні в урочищі Сосонки було вбито 17,5 тисяч євреїв. Лише одиницям вдалося вижити. Нині в урочищі Сосонки розміщений меморіал пам'яті жертв Голокосту.

Рівненський обасний краєзнавчий музей дослідив історію цієї трагедії.

Читайте також: Біль на віки: як у таборі смерті «Тростенець» нацисти знищували євреїв

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024