Фільм «Битва під Дубном»: хто і як створив документальну стрічку

02 Жовтня 2020, 19:00
8941

Нещодавно відбулася довгоочікувана прем'єра фільму про найбільшу танкову битву в світовій історії – «Битва під Дубном». Менш ніж за тиждень, історична стрічка вже встигла набрати понад 100 тисяч переглядів.

Автор ідеї та творець Андрій Михайлов дав екслюзивний коментар виданню Район.Історія.

– Пане Андрію, чому виникла ідея та хто допомагав у роботі над фільмом?

Ідея саме для цього фільму виникла наприкінці 2015-го року разом із іншими темами для фільмів, як, наприклад, фільму про Олику. Всі теми обмежуються територією історичної Волині, яку називають Велика Волинь. Можна було б розширити тематику на цілу Україну, але і для Волині є десятки тем для відео. Аби тільки час і ресурси.

Читайте також: YouTube-канал про Велику Волинь Андрія Михайлова

В травні ми з дружиною поїхали в Дубно і там відзняв відео для окремого фільму про це місто. В червні я з друзями здійснили невелику експедицію Дубно – село Верба – Берестечко, заїхали і в Пляшеву на Козацькі могили. Там дозняв кадри для відео про Дубно і для фільму про танкову битву.

Трохи пізніше замовив анімацію заставки до фільму в Миколи Кушнірука. Після великої перерви вже на початку серпня ми з Володимиром Росою відзняли відео і частину розповіді в полі біля Луцька. Шукали ще останні колоски пшениці, чи жита, але вже все було зібрано. Тоді ж я почав монтаж. Трохи пізніше Володимир записав аудіо начитування, це пришвидшило монтаж. І ось через кількадесят майже безсонних ночей і насичених монтажем вихідних фільм був готовий. Прем’єра відбулась 25 вересня.

Мої оптимістичні очікування були – близько 5 тисяч переглядів за перший тиждень. Бо історія для наших людей це досить нудна тема. Але кількість переглядів просто вибухнула. За тиждень після публікації сягнула понад 100 000 тисяч! Тепер я працюю над англомовною версією фільму із дубляжем і виправленням неточностей. В англомовному сегменті тема історії є набагато популярнішою, ніж в українському.

Пан Андрій додає, що у ролі ведучого бачив лише Володимира Росу за його професіоналізм в кадрі, професійний досвід і відповідну для цього, на мою думку, чоловічого фільму, зовнішність.

 – Скільки часу Вам знадобилось на підготовку та створення фільму?

– Пошук, вивчення і опрацювання матеріалу про танкову битву в трикутнику Луцьк-Дубно-Броди зайняло близько двох тижнів. Після цього я написав текст розповіді. Ще до тижня пішло на пошук і збір фотографій з місця битви і пошук відповідної кінохроніки. Почав займатися цим ще із початку травня цього року. Взагалі, уся робота над фільмом робилась вихідними і по вечорах.

Протягом літа почав працювати над анімацією тексту та мап. Паралельно замовив початкову заставку в Миколи Кушнірука, бо в самого на це не було часу. Анімація – це дуже тривалий і кропіткий процес. З великими перервами і технічними труднощами до 25 вересня фільм був готовий. Все робилось виключно власним коштом і власними силами. На такі малозрозумілі речі люди не готові надсилати гроші, лише одиниці. Загалом із перервами фільм був створений за 5 місяців.

Читайте також: На Волині знімають фільм «Шлях поколінь» про зв’язкову УПА

– Якими архівними джерелами Ви користувалися?

– Майже повний список використаних джерел є під описом відео на YouTube. Там обмеження за кількістю знаків, тому все не помістилось. Від самого початку я відкинув всі мемуари радянських військових, бо колись читав декілька і один із них саме про цю битву. Вони дуже однобокі і заангажовані, тому неправдиві.

Натомість знайшов чимало відео та статей і публікацій про війну на Східному фронті Другої Світової і про цю битву під різними назвами. Переважна більшість з них англійською, базуючись на документах і книгах там розповідалось чимало нового і цікавого. Крім того, переглядав відео німецьких і російських істориків, авторів книг. Також декілька виступів американських і німецьких професорів.

–   Чи плануєте в  майбутньому створити ще історичні фільми?

–   Так, звичайно. Мені дуже подобається історія, а найкращий спосіб про це розповісти – це фільми. 

Оксана МЕЛЬНИЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром