Смідинська капуста єднає

30 Квітня 2025, 16:05
Смідинська капуста єднає 1115
Смідинська капуста єднає

Про нематеріальну культурну спадщину Смідинської громади можна говорити вічно, а саме про печену в печі капусту, яка стала найбільшим культурним надбанням нашої місцевості. 

Активну роботу над внесенням до місцевого та обласного переліків елементів нематеріальної культурної спадщини, команда у складі працівниць культури, проводила впродовж року, а згодом наступні три роки над внесенням до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Готова страва
Готова страва

Згодом згуртувавшись команда у складі культурних діячок, проєктної менеджерки, працівниць освіти та очільниці громади, почала з обговорення ідеї, яка слугувала написанням проєкту до Українського культурного фонду. 

На ентузіазмі та внутрішньому запалі, попри всі можливі загрози та ризики, ми подали заявку та пройшли усі етапи конкурсного відбору від державного інвестора розвитку культури та креативних індустрій України. 

Марія Потапівна Поляк – одна із господинь, яка дотримується традиції випікання капусти в печі за старовинним рецептом до сьогодні, з уже печеною капустою в руках
Марія Потапівна Поляк – одна із господинь, яка дотримується традиції випікання капусти в печі за старовинним рецептом до сьогодні, з уже печеною капустою в руках

В ході реалізації проєкту – «3D-подорож кулінарною гастрономічною спадщиною «Смідинська капуста»», який має на меті популяризувати елемент гастрономічної культурної спадщини, а саме Смідинську капусту, через 3D-тур місцями, команді вдалося популяризувати та показати місцеву гастроспадщину в межах всієї України. 

Згодом гостями села стали відомі блогери, шеф-кухар, громадські діячі, волинські телеканали, ютуб-блогери з фокусом на закордонну аудиторію. На сайті Смідинської громади доступне посилання на дану віртуальну подорож.

Унікальність цієї традиції полягає в особливому ритуалі та рецепті її приготування. Традиція випікання капусти в печі для села Смідин дуже важлива, яка передається з покоління в покоління, лише раз в рік (найпалкіші поціновувачі почали готувати частіше) в печі. 

Підготовка печі до випікання сирої капусти
Підготовка печі до випікання сирої капусти

Перед тим, як почати випікати капусту господиня говорить молитву, потім на черінь (дно печі, де горять дрова) кидається сира, очищена від верхніх листків капуста, закривається піч заслонкою (дверцята в печі), та заліплюються сумішшю води, піску та глею.

Процес закидання капусти на черінь (деревне вугілля ) в піч
Процес закидання капусти на черінь (деревне вугілля ) в піч

Вранці глієву масу знімають з заслонки, капусту виймають з печі, знімають запечені верхні листочки. В основному печену капусту нарізають великими шматочками, додавши квашені огірки, часник, олію, сіль, перець до смаку. 

Заліплення «заслонки» дверцята печі сумішшю води, піску та глію аби не виходило повітря і капуста добре пропеклася і мала насичений аромат.
Заліплення «заслонки» дверцята печі сумішшю води, піску та глію аби не виходило повітря і капуста добре пропеклася і мала насичений аромат.

І щороку восени у будинках місцевих жителів це коронна страва на кожному святковому столі. А гості їдуть аби посмакувати саме її. Інша гастрофішка – це печена начинена дріжджовим тістом кишка. 

Печена капуста з печі. Верхні листя з якої очищують
Печена капуста з печі. Верхні листя з якої очищують

Тому ласкаво просимо у Смідин, аби відчути колорит традицій та автентику культури приготування традиційних страв й відтворення місцевих звичаїв та обрядів.

Історія маленького села на Волині, яка дала нове життя його існуванню, дотепер лунає по всій Україні відголосками культури та людей, які плекають та бережуть її культурне різноманіття.

Смідинська капуста готується для з
Смідинська капуста готується для з

Читайте також: Хліб з чорнушкою: у Шацькому краї розповіли про давній рецепт

Коментар
23/05/2025 П'ятниця
23.05.2025
22.05.2025