Ностальгія за совком

20 Квітня 2023, 12:37
Стела у Рівному 2603
Стела у Рівному
Сьогодні читаю в ФБ багато про стелу двом українкам, які стали символом поєднання сходу і заходу України. Вірогідно це символізує 1939 рік, коли Сталін та Гітлер розділили Польщу і совєтські війська окупували Рівне разом з усією територією західної частини етнічної території України.
 
Стела викладена мозаїкою, за дівчатами було зображено прапор УРСР і герб. Прапор та герб совєтської України активісти зафарбували олійною фарбою вже років 10 тому, але совок все рівно вилазить. Мозаїка вічна, а фарба на декілька років. З часом фарба повністю зітреться.
 
Можна було б вилізти на стелу з зубилом і збити совєтську символіку, але то було б ще більшим вандалізмом ніж зняти стелу. Якщо міська рада демонтувала стелу обережно, то її використають десь на музейному просторі декомунізації...
 
Мені сьогоднішні плачі за стелою нагадують совєтських граждан, які ще тримають в себе червоні прапори, щоб вийняти їх коли прийдуть росіяни...
 
У нас щодня зникають цікавезні автобусні зупинки на дорогах, мозаїки там є в рази кращі і вартісніші в мистецькому сенсі. В основному вони не несуть якогось ідеологічного підтексту і мали б лишитися як пам'ятки монументального мистецтва, але це нікого не цікавить. 
 
А от дві комсомолки, які одягнули вишиванки і пропагують радянську комуністичну ідеологію «совкам рівненським» треба, щоб лишилися. Щоб лишилися в центрі міста, а не в експозиційному центрі, де ідеологічні наративи будуть мати відповідний контекст.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024