Осередок, який об’єднає всіх, хто студіює чи цікавиться теорією мистецтва

14 Квітня 2023, 17:06
Осередок, який об’єднає всіх, хто студіює чи цікавиться теорією мистецтва 952
Осередок, який об’єднає всіх, хто студіює чи цікавиться теорією мистецтва

Нещодавно за ініціативи кандидатки історичних наук Стефанії Демчук та аспіранта кафедри історії мистецтв КНУ імені Тараса Шевченка Іллі Левченка заснували Центр історіографії та теорії мистецтва.

Ми обговорювали ідею щодо особливого місця для дослідження теорії та історіографії мистецтва останні два роки, коли самі заглибились у тексти про мистецтво, зокрема дореволюційної та радянської доби. 

Нам було очевидно, що вони потребують значно більшої уваги науковців, здатних критично переглянути тексти та підходи дослідників цього періоду. 

Особливо цікавою нам видалась тема переплетіння між західною історіографією і теорією мистецтв та українською.  Ці зв’язки, дуже міцні у часи до революційних подій 1917 – 1919 року, не зникали повністю навіть у радянські часи. 

Усе це потребує прискіпливого дослідження, пошуку спільного, синхронного, а разом із цим і унікального. Однак саме ця складність перетворює таке дослідження на захопливе. 

І водночас усвідомлення, що ми ніколи повністю не функціонували поза європейським контекстом спростовує спрощене уявлення про радянські часи як часи одноманітного марксизму-ленінізму за залізною завісою.

Ми як засновники Центру прагнемо перетворити його на осередок, що об’єднає всіх, хто студіює чи просто цікавиться історіографією та теорією мистецтва. 

Об’єднати як фізично – під час конференцій, воркшопів, публічних лекцій, – так і віртуально – за допомогою публікації оригінальних досліджень та перекладів ключових праць з цієї теми, які так довго не були доступні українським читачам.

Також Центр має стати ретранслятором для української науки за кордоном. Українська історія мистецтв довго залишалася відносно локальним явищем, що не відповідає її масштабам. 

Ми та колеги, які поділяють наші цінності та інтереси, плануємо організовувати заходи у співпраці із закордонними інститутами, які б поглибили та розширили зв’язки українських науковців із своїми колегами за межами України.

Окрім наукового напряму, у Центру також буде напрям освітній. Ми вже розробляємо курс, присвячений теоретичним пошукам українських істориків мистецтва від заснування перших кафедр теорії та історії мистецтва при класичних університетах (Київ, Львів, Одеса, Харків), крізь радянські трансформації до пошуку нових методів після здобуття незалежності. 

Особливу увагу ми приділимо викликам деколонізації, питання про яку загострилось із початком війни проти росії у 2014 та переходу її в повномасштабну фазу у 2022 роках. 

У найближчі місяці закінчиться реєстрація Центру як громадської організації, що дозволить офіційно приймати нових людей до команди, оформлювати партнерства та здійснювати разом проєкти як з державними, так і з приватними інституціями. 

Ми завжди відкриті до співпраці!

Читайте також: Дослідження космогонії, або Як Луцьк стане світовим центром культури

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024