Колегіум василіан у Володимирі

09 Січня 2023, 16:19
Колегіум василіан у Володимирі 1383
Колегіум василіан у Володимирі
Поруч з Собором Різдва Христового, а саме перед монастирем, була одна доволі цікава будівля, яка додавала певного іміджу тогочасному місту – це так званий колегіум василіан. 
 
Він був одним з найпрестижніших тогочасних навчальних закладів на Волині. У цьому колегіумі здобули освіту Феофан Прокопович та винахідник електрофорезу Стефан Стубілевич.
 
На жаль, колегіум не зберігся до нашого часу. Хто і чому розібрав будівлю – невідомо. Не дивно, що свого часу тут викладали відомі професори, та багато випускників згодом вступало до європейських університетів. 
 
У 1787 році колегіум двічі відвідав польський король Станіслав-Август Понятовський. Список предметів був доволі цікавим: граматика, риторика, латинська мова, поетика, філософія, природничі науки та астрономія.
 
Кількість студентів, зазначена у рапорті Освітньої комісії від 3 жовтня доходила до 400 (орієнтовно 1773 рік). У 1 класі навчалось 102 учні, у другому – 88, у третьому – 58 та четвертому 41. 
 
Професором у 1 класі на той час був о. Македоній Шмерецький, навчав окрім основ латинської мови також польської, арифметики, основам географії, історії Старого Заповіту та науки моралі. О. Бенедик Сушинський навчав у 2 класі, викладав польську та латинську мови, ораторське мистецтво, арифметику, подальший курс географії та історії. 
 
У третьому класі лекції давав о. Олександр Журовський, додатково навчаючи французькою та німецькою. Гловнєвський вів четвертий клас, був професором філософії та математики.
 
Володимирські василіани володіли дуже малою бібліотекою, вона не вміщала більше 200 книг, більшість з яких були духовними. Тому вони просили візитатора виділити їм костел та стіни єзуїтського монастиря.
 
Пізніше, коли монастир і костел Серце Ісуса, відійшли в підпорядкування російської православної церкви – колегіум перетворили на звичайну парафіяльну школу.
 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024