Якби вони знали на що перетвориться монастир

29 Грудня 2022, 13:53
Якби вони знали на що перетвориться монастир 2574
Якби вони знали на що перетвориться монастир
Коли я писала про Самійла Корецького і його матінку Анну в дилогії «У вогні плавильника» я дуже хотіла поїхати в той монастирі у Корці, де розгортався сюжет, але не змогла себе примусити. Мені було огидно їхати до монастиря, який знаходиться під прямою юрисдикцію Гундяєва.
 
Та й Самійлові Корецькому, його матері Анні з Ходкевичів, либонь, теж було б огидно, якби вони знали на що перетвориться їхній монастир. 
 
Спершу він був заснований як православний чоловічий Богушем Корецьким в другій половині XVI століття, після нападу татар понищений і вже відновлений онуком Богуша Самійлом Корецьким, як православний жіночий. Першою ігуменею була його рідна сестра Софія.
 
 
А головне, що Самійло Корецький, як його батько і дід постійно воювали з Московією. Всі відзначали хоробрість родини Корецьких в кампанії 1710-х років, Самійло зі своїм загоном увірвався в московський Кремль, де в оточенні вже багато тижнів перебували рештки військ Речі Посполитої і вивів звідти побратимів. За це отримав славу і честь.
 
Самійло навчався в голландському Лейдені, за це заплатила його мати. Були ще кілька університетів в Речі Посполитій. Тож він був надзвичайно освіченим і дуже амбітним, справним вояком, через що став легендарним.
 
В молдавській кампанії, під час якої одружився з донькою молдавського правителя —господаря, Могили, був взятий османами в полон з королівською родиною. Мати Анна Корецька Ходкевич підняла усі зв‘язки, аби порятувати сина–первінця, якого доправили в столицю Османської імперії.
 
Самійло Корецький був єдиною людиною, яка утекла з в‘язниці — «Семи веж» Єдикуле в Стамбулі. Він за допомоги християнської громади та посла Франції дістався морем грецьких островів, далі пересів на італійський купецький корабель. 
 
 
По дорозі на них напали пірати, він організував оборону й успішно не лише відбив атаку, а й захопив корсарський корабель і нападників і доставив їх у Рим.
 
Італійці були вражені, Папа Римський прийняв православного Самійла в себе, зробив його «міліціантом християнської віри» і подарував ікону Божої матері. Зараз вона зберігається у Корецькому монастирі і її вважають чудодійною. Про Самійла Корецького і його пригоди в Парижі вийшла книга. Було кілька її накладів.
Як гадаєте, засновнику жіночого Корецького монастиря було б огидно зараз переступати поріг цієї обителі, якби він знав на що її перетворили москалі?
Коментарі
29 Грудня 2022, 12:36
Та ж сама історія зі Свято-Богоявленським собором, що в місті Острозі. Якби князь Костянтин Острозький знав, що в його дітищі буде московська церква, то перевернувся б в могилі. Чи дарма він бив москалів під Оршею:
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром