В ОУН з п'ятнадцятирічного віку

13 Серпня 2022, 14:19
Дарія Гусяк 11539
Дарія Гусяк
У віці 98 років померла Дарія Гусяк – зв‘язкова Головнокомандувача УПА Романа Шухевича.
 
Про смерть легендарної учасниці повстанського руху повідомив Юрій Шухевич.
 
Дарія Гусяк почала співпрацювати з ОУН у віці 15 років — із 1939-го. Через рік НКВД заарештував її батька — його подальша доля лишилася невідомою. З часом разом із матір‘ю перейшла на нелегальне становище.
 
 
У 1946 році познайомилася з Катериною Зарицькою, від якої отримала завдання організувати хату-криївку. 1947 року туди приїжджає Роман Шухевич — дівчина стає його зв‘язковою. Головнокомандувач УПА особисто з урочистостями прийняв присягу Гусяк до ОУН.
 
Заарештована у 1950-му, перебувала в тюрмі на Лонцького у Львові, потім перевезена до Києва. Її арешт був частиною плану з полювання на Романа Шухевича.
 
Дівчину катували, аби добути інформацію. Але вона мовчала, навіть коли в неї на очах били рідну маму.
 
«Били маму, щоби я заговорила, але я тоді нічого не сказала. А пізніше багато мали документів про мене — дві папки від тих, хто був заарештований до мене. Раз били, мама кричала і я чула ті звуки, потім в мене галюцинації були. Потім приводили, потім ше раз били за такою тонкою стіною, що все було чути — кожен удар. Потім ще раз водили і ще раз били, я навіть і не розуміла, для чого вони так роблять. Мама якось прийшла і говорить: "Чому, Дарцю, нічого не говориш?"… А я кажу: "Та шо вже тепер говорити?" І вони припинили бити, бо побачили, що я не заговорю… Ой, то страшне, не хочеться і згадувати», – згадувала Дарія Гусяк в інтерв‘ю «Локальній історії».
 
Вирок – 25 років таборів. Дарія Гусяк відбувала весь строк. Могла вийти на 2,5 роки раніше, але відмовилася — побачила волю аж 1975 року. На той момент жінці було 51.
 
На Галичину повернутися не дозволили. Разом із Катериною Зарицькою жила на Хмельниччині. Працювала у швейній майстерні.
 
Після розпаду СРСР, у 1995 році створила жіночу організацію — Всеукраїнську Лігу Українських Жінок та стала її головою, об'їздила всю Україну, виступала на міжнародних конференціях. Нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.
 
Вічна пам‘ять!
 
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024