Доїдай все!

14 Березня 2022, 18:33
Все, що мої предки лікували поколіннями, знову запалено БЛОГ 7289
Все, що мої предки лікували поколіннями, знову запалено

Я кричала на кота і чула, як мій голос видозмінюється. Спочатку він стає схожим на батьків, потім на прабабусин, а потім перетворюється на хор.

Вранці Кусь почав істерити і валити посуд зі столу, вимагаючи їжу. Такого у нас ще не було. При цьому він не доїв трошки в мисці.

Я відчула гнів неймовірної сили. Гнів, який не може відчувати одна людина. Гнів всього роду. Я кричала в кота, що він не має права...

Коли мені було роки 4, прабабуся Лариса змітала крихти хліба, а потім витряхувала їх зі зморшок на долоні до рота.

Я ж була дуже вередливою щодо харчів. Не хотіла їсти цибулю та м'ясо. Одного дня мама приготувала плов. Я колупала його годину, а потім запитала у батька:

– Можна я не їстиму м'ясо?

– Можна, їж все інше.

Ще за пів години:

– А можна не буду цибулю?

– Можна, але їж уже.

Коли все остаточно охололо, я запитала, чи можна мені не їсти моркву. А потім і рис.

Так плов опинився у мене в колготах. Я ридала. І всі ці роки не розуміла, як так можна було...

Пройшла майже чверть століття, і ось я усвідомлюю себе в моменті, коли стою на кухні і хочу запхати коту той корм насильно. Це жахливе усвідомлення, але я розумію, що відбувається.

Історія повторюється. Все, що мої предки лікували поколіннями, знову запалено.

Мої батьки у місті в облозі. Де порожній магазин і дуже важко зняти готівку, щоб купити щось на ринку.

Я журналістка, а тому щодня читаю сотні повідомлень про те, що людям нема чого їсти чи навіть пити. Пити, бляха. Води.

Я не мию зайвий раз сковорідку, щоб на ній лишалося масло. Доїдаю в тарілці все до крихти. Розкладаю запаси їжі в найбільш безпечні кутки в квартирі. Так, я маю план на випадок, якщо снаряд поцілить у кухню, але я виживу.

...

Цей текст для моїх потенційно можливих майбутніх дітей, який має їм пояснити те, що я свого часу не розуміла.

Не ображайтеся, на мене, будь ласка. 

***

Окупанти хочуть влаштувати в Україні новий Голодомор

Головне управління розвідки Міноборони повідомило про те, що російські агресори почали вести прицільний вогонь по сільськогосподарській техніці. Це поставить під загрозу проведення посівної кампанії у весняний період. Що може призвести до гуманітарної кризи у окремих регіонах України

Систематичні випадки таких дій зафіксовано в Броварському районі (Київська область), Мелітопольському районі (Запорізька область), Прилуцькому, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах (Чернігівська область). В низці районів Херсонської та Харківської областей.

Також сільськогосподарська техніка масово реквізується загарбниками для проведення інженерних робіт, побудови укріплень та для використання в якості тягачів для бронетехніки. Ставиться під загрозу продовольча безпека не тільки України. Наша держава – один з основних постачальників багатьох видів сільськогосподарських культур на ринки Європи та Китаю. Тож наслідки дій окупантів скоро може відчути весь континент.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024