Історія подружжя Корбенів зі зниклого села Вєров

21 Лютого 2022, 17:14
Історія подружжя Корбенів зі зниклого села Вєров 1009
Історія подружжя Корбенів зі зниклого села Вєров
Корбен (Корбін) – родина переселенців із Франції. Христофор де Корбен був протестантом-лютеранином і втік з Франції, коли там почалася революція. Спочатку поїхав в Німеччину, а потім на територію Російської імперії. Саме на Волині Христофор купив помістя у Вєрові (нині село не існує).
 
Його син Володимир, так само як і батько працював начальником пошти у Володимирі
 

Володимир Корбен
Володимир Корбен

Одружився з Надією Гордієвич – знатною панянкою з містечка Порицьк (нині Павлівка).
 

Надія Гордієвич
Надія Гордієвич
 
Селяни любили панів Корбенів, вони їх ніколи не ображали. Тож коли прийшли «перші совєти» вони за них захистилися, щоб їх не вивезли у Сибір, хоча маєток конфіскували. 
 
Саме в радянський період і відбулася плутанина з прізвищем при зміні документів. Корбен Володимимира записали Корбін, а його рідна сестра так і лишилася Корбен. У війну, бувши вже в поважному віці, пані Надія у своєму домі переховувала євреїв. 
 
 
 
Коли розпочалося українсько-польське протистояння, більшість вєровців вирішили покинути свої будинки та втекти, а пані Надія не хотіла полишати рідного дому. Діти просили її поїхати до Володимира, та вона відмовилася, мотивувала тим, що її бабуся полячка, і ніхто її не зачепить. 
 
При одному з нападів на Вєрув Надію вбили поляки, як і багатьох інших вєрувців. Її чоловік Володимир помер пізніше. Розповідали, що він дуже любив мандрувати. Володимир Корбін похований на Володимирському кладовищі.
 
У подружжя було двоє дітей – Ігор (загинув під час Другої світової війни) та Валентина (Тіна), була одружена з Олексієм Цинкаловським, рідним братом Олександра Цинкаловського.
 
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром