Поховання воїна армії УНР в Цумані

29 Жовтня 2021, 17:45
Пам'ятник воїну армії УНР 1513
Пам'ятник воїну армії УНР
У 1924 році інтернованих вояків Армії УНР з табору у Каліші запросили на роботу на Цуманський тартак, власниками якого були князі Радзивілли. За місцевими переказами їх приїхало щось зо сотню. 
 
За доступними історичними джерелами відомо імена трьох – Григорій Голуб, Федір Макаревич та Данило Лучко(в). Жили у бараках там же, у Цумані, при тартаку.
 
Данило Лучко(в), родом з Бронниці на Поділлі, на теперішньому кордоні України з Молдовою, подавав до радянського посольства клопотання про повернення додому. Та 6 листопада 1925 року сталася трагедія – він був «вбитий на колії під поїздом». Так і не потрапив додому.
 
На його могилі поставили добротний пам’ятник, з тризубом і відповідним написом. Доля інших українських вояків лишається невідомою. 
 
Пізніше пам’ятник Данилу Лучку пошкодили – частково збили напис та повалили на землю. Так і простояв до останніх років радянської влади та початку Незалежності. Тоді пам’ятник підняли, трохи підфарбували.
 
Згодом Григорій Павленко, чи то голова райдержадміністрації, чи то голова районної ради, знайшов дещицю грошей і зробив гранітну плиту з написом «Полковнику Української Народної Республіки Данилу Лучку». Хоч полковником, звісно, Данило не був. 
 
 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024