Старовинний храм у селі Четвертня береже скарби та історію

23 Вересня 2021, 17:45
Храм у селі Четвертня 2541
Храм у селі Четвертня
Давно помітила – місця підбирають людей. Найлегше це побачити у старих замках і храмах – місцях, де накопичена енергія різних часів і які мають душу. Крилату і незнищенну, хоч іноді змучену і схожу на горище дзвінниці – ось пам’ять про щось.
 
Ось старі хрести, ось сонце, яке пробивається крізь щілини в даху – і в цих золотих смугах світла під передзвін дзвонів танцюють порошинки. І от та душа кличе хранителя місця – людину чисту, мудру і просту, ніби вона живе на світі мільйони літ і її нічим не здивуєш, крім доброти та людяності.
 
Старовинний Преображенський храм у селі Четвертня на Волині прикликав собі настоятелем отця Миколу Случика, мудрого молодого священника, який, достойно переживши з паствою конфлікти при переході до ПЦУ, каже: «Я хочу, щоб між людьми у громаді попри різні погляди панували мир, повага і взаєморозуміння».
 
І все для того робить. І для того, щоб зберегти храм теж. А це штука нелегка, бо збереження пам’яток архітектури дуже ускладнене вимогами законодавства, які регулюють проведення ремонтів таких приміщень.
 
Через відсутність у громади необхідних величезних насправді коштів для замовлення спочатку навіть не самих робіт, а лиш їх проєктів, унікальний понад 400-річний храм, побудований 1600 року на місці зруйнованого монастиря – під загрозою.
 
 
 
 
А що храм унікальний, свідчить хоча б те, що у підземеллі церкви оборонного типу з двометровими завтовшки стінами, яка виглядає, як костел, але ніколи костелом не була, похована княгиня Барбара Четвертинська, фрейліна та близька подруга імператриці Катерини ІІ, яка і подарувала храму 32-кілограмове надруковане у Москві Євангеліє та дві ікони.
 
З подарованих імператрицею суконь тут пошили священницькі ризи (збереглися досі, можна побачити). Доступу до усипальниці княгині вже понад півстоліття нема (раніше був). Сам храм іззовні дуже строгий, всередині ж величний і урочистий.
 
І душа його – душа твердині Духу та оборонця Світла береже давні історії і тих, хто зберігає і творить ІСТОРІЮ тепер.
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром