Вісім разів по сто: скільки років древньому Каменю

19 Вересня 2021, 19:00
Листівка 1917 року. Фото: castles.com.ua 1124
Листівка 1917 року. Фото: castles.com.ua

День міста Каменя-Каширського – 19 вересня. Так і норовиться назвати древній Камінь сивочолим. Авжеж, йому, як сказали б старожили, вісім разів по сто! Ще й більше! Бо ж нам відомо (та й чи відомо все?!) лише дату першої писемної згадки, а це означає, що на час запису в літописі поселення вже існувало.

Які ж пам`ятки засвідчують вік нашого міста? Насамперед – давньоруське городище 12-13 століття на правому березі Циру. Власне, городище з праслов`янської мови означає «огороджене місце», «огорожа», з часом – «город».
 
Саме тут у давнину височіла спочатку дерев`яна, а пізніше – зведена з каменю фортеця, в народі називали «замок» (був зруйнований козаками в 1648 році). Нині це місце відоме, як Гірка. Отож, Гірка – ядро давньоруського городища, серце нашого міста.
 
 
Та й Цир, що споконвіку тече поруч, – чом не пам`ятка?! Можна тільки домислювати, як-то воно було тут, коли фортеця оборонялась від набігів ворогів і недругів... До речі, Валев, Бреща, Сарна – то колишні назви річки.
 
Найстарішими архітектурними пам`ятками Каменя-Каширського є колишній костел ордену домініканців і каплиця домініканського монастиря, які звели в 1637 році (зустрічаються й інші дати – 1628, 1641). Їх фундація пов`язана з відомим князівським родом Сагнушків-Кошерських. І яка-то фортуна для містян, що ці будівлі пережили війни й лихоліття і нині є свідками нашої ж історії!
 
 
Старовинною є й церква Різдва Богородиці: парафіяни вже в передчутті ювілею, адже ж через два роки будемо славити її 300-ліття!
 
А ще наше місто має чудесні обереги – старовинні образи Богородиці й Спаса першої половини 16 століття! Вважається, що вони є приданим сестри князя Костянтина Острозького, яка була одружена з тодішнім власником частини міста – князем Андрієм Олександровичем Сангушком.
 
Нехай і надалі вони будуть хранителями нашого міста! А ми зберігаймо те, що маємо! Зберегти – значить примножити.
 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024