Музейний дворик: новий культурний простір Луцька

24 Червня 2021, 17:42
Музейний дворик 2345
Музейний дворик

З чим у нас асоціюється музей? З довгими нудними екскурсіями, тихими залами з колонами чи написом «руками не чіпати»? Сучасний світ стрімко змінюється і розвивається, відтак ставить перед музеями багато нових викликів. Тому, щоб бути цікавими для відвідувачів, потрібно врахувати чимало факторів. 

Втім, у цій гонитві за сучасними тенденціями важливо не втратити головну особливість музею. Потрібно поєднувати набуті роками традиції та застосувати інновації. Не дивлячись на те, що музей – місце досить консервативне, більшість стереотипів все ж не відповідають дійсності. І це, насправді, радує.

У нашому місті є чудовий музей, найбільший та найстаріший з нині діючих у області – Волинський краєзнавчий музей. З початком карантинних обмежень музейники, окрім онлайн проектів, вигадували різні менш контактні способи втілення звичних форм роботи. 

Читайте такожЛисти, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Зокрема, почали використовувати територію перед музеєм для експонування пересувних виставок. Маючи в своєму розпорядженні затишний внутрішній дворик, музейники вже проводили в ньому різного роду заходи: спостерігали з найменшими відвідувачами за птахами, проводили свята та майстер-класи.

Втім, він не був пристосований для постійного прийому відвідувачів чи проведення масових заходів, адже бракувало необхідного для них обладнання, освітлення цієї території та облаштованих місць для комфортного перебування гостей музею.

Музейний дворик
Музейний дворик

Саме тому і виникла ідея облагородження та облаштування простору для проведення всілякого роду заходів. Проєкт під назвою «Музейний дворик» подали на одну з міських програм. Його авторами були співробітники відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення та науково-експозиційного відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині. 

Проте серед багатьох ініціатив змінити місто на краще, він не пройшов, тому заявку від Волинського краєзнавчого музею із розширеним та вдосконаленим проєктом «Музейний дворик» подали до програми «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» Українського культурного фонду (ЛОТ 8. Культурні та креативні індустрії (кроссекторальна діяльність).

Метою проєкту було створити на території Волинського краєзнавчого музею простір для проведення різного роду заходів: публічних лекцій, виставок, презентацій, громадських читань, кінопереглядів та багато іншого. В ході реалізації проєкту планувалося облагородити та озеленити територію, створивши всі умови для проведення заходів.

Роботи в Музейному дворику
Роботи в Музейному дворику

Після успішного проходження усіх етапів конкурсу, Волинський краєзнавчий музей отримав кошти. Протягом зими 2020 року територію дворика розчистили та провели підготовку ґрунту до висадки зелених насаджень. Також до кінця звітного року працівники закупили все необхідне обладнання для функціонування Музейного дворика (комп’ютери, колонки, підсилювачі звуку, мікрофони, крісла та ін.).

У дворику також з’явилося місце зі спеціальним кріпленням для банерних виставок, встановили сцену та лавки. Для проведення костюмованих екскурсій в рамках проєкту навіть зшили кілька комплектів історичних костюмів. З настанням теплої пори року у дворику висадили декоративні дерева, кущі, квіти та посіяли газонну траву.

Читайте також: Кохання, ревнощі та нерозділені почуття: як у Луцьку відбувалась костюмована екскурсія

Вже у травні Музейний дворик був готовий приймати відвідувачів. Одним з перших публічних заходів стало святкування Міжнародного дня музею, де й розгорнули банерну виставку «Люди свободи». Для дітей в дворику облаштували ігрову зону з інтерактивним бізі-боксом та фотозону. 

Читайте також: У Луцьку відкрили музейний дворик

Відбулося чимало подій – майстер-клас з акторської майстерності від Вадима Хаїнського, лекція під відкритим небом, вистава дитячої театральної студії «Бешкетники» «Коза-дереза» та ряд майстер-класів з гончарства від волинських майстрів «Жива глина».

Читайте також: «Бешкет – це наша фішка». Як діти в Луцьку вчаться бути розкутими завдяки театру

Майстер-клас для дітей
Майстер-клас для дітей

Музейний дворик став однією з локацій для зустрічі з українським письменником Максом Кідруком в рамках проєкту «Місто натхнення». Також чимало лучан та гостей міста зібралося на презентацію книги Орести Осійчук «Абрикосова книгарня». 

Читайте також: Чай за рецептом героя, пляцки, дрес-код та музика: як відбувалася презентація книги у Луцьку

Зустріч із Максом Кідруком в рамках проєкту «Місто натхнення»
Зустріч із Максом Кідруком в рамках проєкту «Місто натхнення»

Читайте також: «Ви знали, кого запрошували»: Макс Кідрук розповів про новий роман та оповідання про Луцьк

Музейний дворик активно розпочав свою діяльність, і музейники вже мають багато пропозицій різноманітних заходів на майбутнє. Наш дворик дозволяє прийняти значну кількість людей на відкритій території в затишному місці, де є все необхідне для культурного дозвілля.

Презентація книги Орести Осійчук «Абрикосова книгарня»
Презентація книги Орести Осійчук «Абрикосова книгарня»

Команда музею чекає ваших пропозицій та цікавих ідей і завжди рада зустрічати в Музейному дворику.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024