Табір, який змінює кожного: якими були «Стежки князів Острозьких-2021»

26 Травня 2021, 12:17
Мандрівний табір «Стежками князів Острозьких» у Гурбах ФОТО 1342
Мандрівний табір «Стежками князів Острозьких» у Гурбах

21–23 травня відбувся сьомий мандрівний табір «Стежками князів Острозьких». Його мета – популяризувати місцеву історію та сприяти патріотичному вихованню молоді.  

Сорок відчайдухів з усієї країни кинули собі виклик, та пройшли близько 40 кілометрів мальовничими краями. 

Розпочали вони свою мандрівку із Острога, де відбулося офіційне відкриття табору, милувалися Свято-Троїцьким чоловічим монастирем, старовинною піччю, руїнами Новомалинського замку, храмом у селі Буща та вивчали історію цих пам’яток. Насолоджувалися фантастичними краєвидами Дермансько-Острозького заповідника, які неможливо описати словами!

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

Недаремно таборовики частенько зупинялися, щоб зафільмувати цю красу не лише у пам’яті, а й на плівку. Знайомилися, співали пісні, підтримували, надихали один одного та ставали командою. Завершився перший день мандрівки садибою «Українська хата», де втомлені, голодні мандрівники зупинилися переночувати, скуштувавши перед тим смачнющий борщ. 

Уночі криком «алярм», що означає «тривога», таборовиків розбудила сама Гальшка Острозька, щоб посвятити їх у справжніх СТЕЖКІВЦІВ. Після проголошення присяги кожен отримав посвідку, що підтверджує їхнє звання. 

Пригоди другого дня відбувалися на хуторі, де стежківці слухали гутірки (лекції) про патріотизм, націоналізм,  військову справу,  насолоджувалися спокоєм лісу, спілкувалися, прибирали могилу невідомого солдата, грали «Криївку» (українська версія «Мафії») та готуватися до вечірньої програми: показ імпрезок (вистава, перероблена пісня, вірш) біля ватри. 

Дощ вирішив зіпсувати усі плани організаторів, але у нього нічого не вийшло: вечір відбувся, хоч і без ватри та на сіннику. Було дуже атмосферно і творчо, кожна команда гідно представила себе: хтось переробив пісню на таборовий мотив, інші – склали п’єсу та вірші. Програма завершилася співами пісень під гітару, під звук дощу. 

Фінальний день табору завершився мандрівкою до урочища «Зіньків камінь», а закриття відбулося у історичному місці – Гурбах. Саме тут відбувся найбільший  та найкривавіший бій в історії УПА.  Таборовики відвідали меморіальний комплекс, встановлений на честь героїв Гурбинської битви та криївку, яка є сучасної версії криївок тих часів. Побувати у Гурбах – велика честь, адже це наша історія, а завершити табір саме тут є традицією та пам’яттю про усіх Героїв! 

Читайте також: Маршрут «Волинський спадок» пролягатиме стежками УПА

 Три дні мандрівки минули надзвичайно швидко, і прощатися з людьми, які тобі стали друзями надзвичайно важко. Для організатора “Стежок князів Острозьких” Юрія Устимчука, ця подорож є певною частинкою життя. Ці усі люди і спогади назавжди залишаються у серці. 

«Табір «Стежками князів Острозьких» ─ чудова можливість відкрити себе по-новому, адже наодинці з природою, незвичними умовами ти знайомишся не тільки з людьми, а й відкриваєш те, що заховане десь у глибині твоєї душі», – зізнається Алла Устимчук, яка мандрує уже вп’яте. 

Цей табір змінює кожного, змушує виходити із своєї зони комфорту та вливатися у світ місцевої  історії та краси, про яку ми часто не здогадуємося. 

Мандрівний табір «Стежками князів Острозьких» рушає з Острога

Одна з локацій табору

Читайте також: «Звитяга»: на Волині відбулася Всеукраїнська військово-патріотична теренова гра

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024